Om granskningen

”Piller Pengar Psykvård” är Aftonbladets livegranskning av svensk psykiatri. Konceptet ”livegranskning” skapade Aftonbladet våren 2011 med ”Skolgranskning”. Livegranskning bygger på att reportrarna inte bara publicerar färdiga artiklar, utan i bloggform lägger ut researchmaterial, dokument och nya idéer allt eftersom de dyker upp hos redaktionen. Idén är att läsarna kan vara med och forma och påverka den journalistiska processen, inte bara reagera på en färdig produkt.

Inför den här granskningen startade vi med att be er läsare om hjälp: vad ska vi granska? Efter omröstning var ert svar: granska den svenska psykvården.

Måndagen den 12 september öppnade vår granskning Piller, pengar, psykvård.

Granskningens utgångspunkter är flera: era berättelser och myndigheters statistik som visar en dramatisk ökning i utskrivning av piller Vore vård att föredra? Skrivs beroendeframkallande medicin ut för lättvindigt? Är piller vår tids universallösning?

Den snabba och dramatiska ökningen av neuropsykiatriska diagnoser under 2000-talet och bakom dessa en snabbt växande miljardindustri. Läkemedelsföretag med starka lobbyorganisationer som har pengar att påverka. Hur mycket styr läkemedelsbranschen?

Har vården blivit otillgänglig? Många har tipsat om att ni eller era anhöriga inte får hjälp. Läkare och sjuksköterskor känner vanmakt. Hur ser den psykiatriskavården ut? Hur många platser finns det? Hur många läkare? Hur ser medicinförskrivningen ut? Finns det skillnader mellan de 21 landstingen? I så fall vilka?

Du kan läsa mer om  våra huvudspår, Piller Pengar Psykvård här.

Till vår hjälp har vi i huvudsak tre verktyg: Vår blogg (där alla inblandade kan skriva), vårt Öppna tipsarkiv (där både redaktionen och läsare laddar upp dokument, bilder och berättelser) och en landstingslista, där bland annat psykvårdens resurser redovisas för varje landsting.

Den här sajten publicerar inte färdiga artiklar, utan bloggposter som är en del av vårt fortgående arbete. Vi skriver när vi har en idé, får ett uppslag, har gjort en intervju eller är på väg in i en ny fas. Idén är att du som läsare kan påverka det vi publicerar här och texterna är alltså inte att jämföra med en regelrätt artikel.

Publicering: För varje större granskning vi avslutat har vi publicerat och sammanfattat i artikelform, framförallt  på nät men också i papperstidningen.

Kommentarer: För att hålla en god samtalsnivå har Aftonbladet kommentarsregler som vi uppmanar dig att följa.

Kontakta vår redaktion genom att gå in på redaktionssidan, eller mejla: livegranskning@aftonbladet.se

 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB