Startsida / Inlägg

Granskningen börjar nu

av Maria Trägårdh

Välkommen till vår nya granskningssajt – vårt nya hem fyra veckor framöver. Vi har storslagna planer, men ingenting kommer att bli bra utan din medverkan.

Granskningen görs live: varje gång vi har en idé, ett uppslag och ny fakta presenterar vi den öppet på sajten – om det inte handlar om att vi behöver skydda våra källor.

Ditt förtroende är viktigt. Din medverkan är överhuvudtaget det som kommer att göra den här granskningen annorlunda och särskilt bra. Därför är vi ytterst noga med att skydda dig som vill tipsa oss anonymt.

Men vi har också flera andra funktioner för din medverkan. Som vårt öppna tipsarkiv där du kan skriva ner din upplevelse, din berättelse och bli publicerad direkt. Just nu jobbar också Emanuel, Göran och Lukas på en funktion där du kommer att kunna bedriva dina egna granskningar, parallellt med den redaktionella.

Rubriken för vår granskning är ”Piller, pengar, psykvård”. Att granska psykvården var ert val, efter en två veckor lång gallring och till sist omröstning. Med hundratals tips, uppslag och berättelser från er i bakhuvudet har reportrarna Claes PeterssonKristina Edblom  och fotografen Lina Boström Einarsson grottat ner sig och läst in sig på detta breda ämne.

Det är också där som just ”piller”, ”pengar” och ”vård” dykt upp som tydliga spår.

Piller:
Så många av er har berättat om hur piller ibland blivit en standardlösning, när vård vore att föredra. Skrivs beroendeframkallande medicin ut för lättvindigt? Är piller en universallösning?

Pengar:
Bakom diagnoser och sjukdomar växer en miljardindustri. Läkemedelsföretag med starka lobbyorganisationer som har pengar att påverka. Hur mycket styr läkemedelsbranschen?

Psykvård:
Har vården blivit otillgänglig? Många har tipsat om att ni eller era anhöriga inte får hjälp. Läkare och sjuksköterskor känner vanmakt. Och på bara några år har neuropsykiatriska diagnoser ökat kraftigt. Det har varit befriande för många, men förödande för andra. Debatten om vård och diagnoser går höga – vad är rätt?

Granskningsgänget får från och med i dag också förstärkning av Ylva Mossing som blir projektets researcher. Hennes viktigaste uppgift till att börja med blir att bygga bilden av svensk psykvård: Hur ser den ut? Hur många vårdplatser finns det? Hur många läkare? Hur ser medicinförskrivningen ut? Finns det skillnader mellan de 21 landstingen? I så fall vilka? Och så vidare.

Granskningen kan börja.

Var med och tipsa oss i tipsarkivet, kommentarerna eller direkt till reportrarna.

Pengar, Piller
 • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB