Startsida / Inlägg

”Adhd-medicinen har gett mig ett liv”

av Kristina Edblom
Catharina Oderstål

2007 kraschade fyrabarnsmamman Catharina Oderstål, 42, i samband med en svår livskris. Hon mådde så dåligt att hon inte kunde ta hand om sina barn längre.

– Jag fick höra att jag gick in i väggen. Att jag var utbränd, men jag var överhettad i hjärnan, jag klarade inte av mer stress, säger Catharina.

Hon fick antidepressiv medicin och drabbades av en psykos, berättar hon. Hennes liv därefter är en vindlande resa in och ut på olika psykiatriska mottagningar, med en mängd olika tabletter och biverkningar.

– De provade vartenda preparat på mig. Till slut sänkte de mig med det starkaste de hade, säger hon.

Efter alla turer fick hon till slut diagnosen adhd i januari 2010 och tar sedan dess centralstimulerande medicin.

– Från att ha tagit 18 medicinpreparat om dagen tar jag nu bara ett: Metamina, säger hon.

Hon som varit kritisk till medicinering har nu fått ett fungerande liv just tack vare tabletter. Catharina hörde av sig till oss för att hon reagerat starkt på att vi skriver om adhd och att medicinförskrivningen ökat.

– För mig har det gjort hela skillnaden. Äntligen fungerar jag. I dag kan jag planera saker, jag kan stanna upp och tänka efter. Jag kan läsa vanliga böcker. Jag kan motivera mig själv. Det hade aldrig gått utan medicin. Det ska inte vara så svårt att få det utskrivet om det verkligen finns behov, säger hon.

Nu har hon en kontaktperson och sköter medicineringen själv.

– Vi är rädda för alla krigsrubriker, ni tar bort den enda krycka vi har, och fördomarna mot adhd är så många i samhället. Jag tror inte heller på mediciner i första hand, jag tror att vi måste fånga upp barnen tidigt.

Catharina vill till exempel understryka hur viktigt det är att barnen inte får medicin för att klara av skolan, utan för att få ett fungerande liv.

– Jag tycker att det är tragiskt att barn bara erbjuds medicin och ingen terapi eller hjälp när de kommer till BUP, säger Catharina.

Läs mer på Catharinas blogg.

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB