Spår: Läkemedelsbranschen
DIAGNOSER, LÄKEMEDEL OCH
MILJARDINDUSTRIN
Claes Peterssons granskning rör sig från läkemedelsindustrins intressen i den svenska psykiatrin, en stor affär som kräver omfattande marknadsföring mot läkarna. Flera av läkarna tycks jobba tätt med industrin och ha egna privata intressen i branschen. Ibland är de dessutom avlönade samtidigt av både sjukvården och läkemedelsföretagen. På området finns också ett stort inslag av pr-arbete och lobbyism. Påverkar detta (och i så fall hur) den ökade läkemedelsförsäljningen och de allt fler som får neuropsykiatriska diagnoser?
Många svenskar har numera ett förhållande till begrepp som adhd, asperger och tourettes. Mest tydlig är ökningen på det högaktuella området adhd – med en fördubbling av barndiagnoser på sex års tid och en tredubbling av utskrivna narkotikaklassade adhd-mediciner.
Den andra delen i granskningen handlar om den nya marknad av privata aktörer inom neuropsykiatri som etablerar sig på marknaden i hålrummet där landstingen har årslånga köer till diagnostisering. Vilka är dessa aktörer? Vilka regler gäller?
Hur patientsäker är verksamheten?