Självskador, dålig kost, tabletter och utmattad

Ringde sjukvårds upplysningen och sa att jag ätit 2 valium 2 dagar innan (samtalet),och idag har jag skurit en symbol i ett köttigt område (inga blodådror), sa även att jag äter SSRI mot min depression och går i KBT och att jag inte ätit på 2 dagar.
(mitt problem var alltså att jag plötsligt kände mig väldigt trött och utmattad vilket jag trodde var en lätt blodbrist, konstigt eftersom jag normalt somnar när jag är helt utslagen, typ 11:00)

Dialogen:
A: ”ja hej jag äter ssri och får kbt terapi, jag ringer för att jag inte ätit på 2 dagar, väger 50 kg och att jag plötsligt blev väldigt trött efter att ha ätit 1 lergigan något som inte BORDE hända, då lergigan är i princip allergimedicinens version av en folköl.
Kvinnan: blöder det så mycket att du behöver ambulans?
A:nej, det är inte livshotande, jag märkte bara att jag blev extremt dåsig, såret är omplåstrat och jag har knutit ett bandage om det för att stoppa blödningen.
K: okej men varför har du inte ätit?
A: ursäkta att jag frågar men är du läkare eller vet någonting om psykiatrin?
K: alltså egentligen inte men jag kan koppla dig till akutpsyk om du vill
(Här reagerar jag på att jag beskrev att jag förlorat kanske 2 DL blod, och hon ger inga tips om hur jag ska sköta om såret själv då jag vägrade ambulans, Det hade jag iofs fixat men hon sa inte ens hur jag skulle behandla såret)
K: Musik, inte ens ett hejdå.

Akutpsyk: Hallå det är *stad* akutpsykiatrin.
A: ja hej jag fått hjälp för depp och äter ssri och går i KBT
nu är det så att jag har skurit mig ganska djupt och jag känner mig plötsligt väldigt trött, har tryck på såret och rengjort det, men jag tror jag har förlorat ganska mycket blod och det är väl inte bra med tanke på min vikt?
AP: nä, men varför har du inte ätit?
A: jag pratar med någon på akutpsyk va?
AP: ja
A: vet du någonting om depression?
AP: (osäkert svar)
A: förlåt att jag blir lite förbannad men det här är ju akutpsyk och du förstår inte att man inte kan äta när man är så deppad som jag är?
AP: ja…
A: jaja, men jag har förlorat lite ganska mycket blod och jag känner mig trött, kan jag bara äta något särskilt så att jag inte tar skada av min förmodade näringsbrist?
AK: alltså typ kött och järnrik kost, men sök hjälp hos en läkare om din depression sen.
A: nu blir jag förbannad på riktigt, jag har sökt hjälp, det här är väl bara ett cry for help men du vet ju förfan inte ens vad en svår depression gör med en människa så hejdå.

Kort och gott så var det ett cry for help tror jag, men dom bara fortsatte be mig att prata med en vårdcentral, vilket jag nämnde ett flertal gånger att jag gjort.

 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB