Posttraumatiskt stressyndrom

Jag tycker ni ska granska vården av patienter med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det har börjat komma fram att många som lider av ptsd får flera felaktiga diagnoser och därmed felaktig eller ingen behandling i många års tid innan den korrekta diagnosen ställs. Dessutom är psykiatrins olika ”åsiktsläger” djupt sinsemellan oense om denna sjukdom, vad som krävs för diagnos och hur den ska behandlas. Det är ett rent lotteri om man får rätt vård och rätt diagnos beroende på vem man råkar hamna hos! Hur kan vetenskapen se så helt olika ut beroende på vem man frågar?! Det verkar som att det är ”fri personlig tolkning” som gäller i bedömningen av oss med PTSD, istället för vetenskap och beprövad erfarenhet!

Jag är en av dessa personer som haft någon ”mystisk okänd diagnos” i alla år, som ingen vetat vad det är, men haft en massa olika teorier om, som nu äntligen får rätt behandling. Många år av mitt liv har blivit förstörda till följd av att jag blivit utan rätt diagnos och vård! Jag har många gånger bett om utredningar och tester, men inga utredningar har gjorts, förrän nu. Det enda alla varit överens om är att jag är sjuk i ”nåt obestämt”.

Det är speciellt personer som blivit misshandlade som barn, personer som blivit misshandlade av sin partner i hemmet och/eller blivit utsatta för sexuellt våld och utvecklat PTSD till följd av detta, som blir utan rätt diagnos. Av någon anledning är det ”omodernt” i vissa av psykiatrins ”åsiktsläger” att tro på att våld, brottslighet och misshandel kan leda till psykisk ohälsa, utan allt beror tydligen bara på kemi, gener och biologi nuförtiden (och ”kemin” i hjärnan påverkas tydligen inte av vad man varit med om, fastän forskningen säger just att: den gör ju det!). Passar man inte in i detta tankesätt ”finns man inte” eller anses som ”besvärlig” och får ingen hjälp.

Ni skulle verkligen göra en samhällsinsats, och hjälpa många människor som inte själva kan göra sin röst hörda, om ni satte fokus på detta problem! Vi är många som lidit länge utan stöd, vård eller hjälp!

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB