Jag fick hjälp, allt gick bra

Har en hel del erfarenheter av psykvården från olika delar av Sverige, en del bra och en del dåliga. Tänkte skriva om de bra.

Först en liten psyksjuksbakgrund: Behandlades för PTSD under en flerårsperiod som tonåring, KBT var då inte på tapeten där jag bodde, så klassisk samtalsterapi och Zoloft gjorde jobbet. Kan inte svara för om det var att gå från 14-18, eller medicin och samtal som innebar ett tillfrisknande. Antagligen var det bådadera.

Som vuxen (ca 10 år senare) sökte jag på nytt hjälp hos psykvården. Denna gång för långvariga kroniska depressioner som jag nu inte längre klarade av att hantera på egen hand. Fick snabbt kontakt med en läkare på min vårdcentral. Hon lyssnade uppmärksamt och länge på min historia. När jag var klar frågade hon mig hur jag ställde mig till psykofarmaka, varpå jag svarade att jag helst undvek medicinska preparat numera. Hon var nöjd med det svaret och erbjöd mig samtalskontakt med vårdcentralens kurator.

Inom 3 veckor hade jag min första tid hos denna kurator. Vi sågs under en 6 månadersperiod där mina copingstrategier prövades och omformades för att ge mig ett bra självständigt stöd. Lämnade efter 6 månader kuratorn för att försöka stå på egna till en början rangliga ben. Har sedan dess inte känt ett behov att återvända, mitt liv möter fortfarande samma mot- och medgång, men nu kan jag hantera dem.

Det jag vill få sagt är att psykvården i Sverige inte bara är skit. Jag och många med mig har haft en mycket god erfarenhet över lag. Jag är otroligt tacksam för den vård jag fått. Bemötandet har genom åren varit blandat, men jag har inte heller alltid själv bemött folk på det bästa sätt. Man är inte ursäktad bara för att man är psyksjuk.

Jag vill inte förringa de övergrepp som många inom psykvården, både patienter och personal, har och kommer att utsättas för. Dessa erfarenheter är i mångt och mycket rent ut sagt vidriga och borde förhindras på alla sätt.

Sitter inte på en lösning gällande hur psykvården bör skötas i Sverige, men för mig har det aldrig handlat om varken pengar eller piller.

Bästa hälsningar
Elin Sandin, Stockholm

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB