Fungerar testerna?
avUnder vår granskning får vi berättelser från er om olika neuropsykiatriska tester. Testerna ska ses som ett komplement till läkar- och psykologsamtal. Ett som används i Sverige heter QB-test – ett datortest som mäter rörelser genom att en censor som liknar en boll fästs fast i pannan på patienten. En dator registrerar rörelser, ökade rörelser är tecken på koncentrationssvårigheter. Tanken är inte att testet ska sätta en diagnos, det ska vara ett komplement till samtalen. Men frågan är vad neuropsykiatriska tester egentligen säger?
– Det kan vara en viss hjälp i utredningen. Å andra sidan är de inte helt tillförlitliga. En person med adhd kan klara sig igenom sådana tester eftersom uppmärksamheten kommer och går. Om man är utvilad och koncentrerad på testdagen klarar man sig oftast bra, säger Ylva Ginsberg, överläkare i psykiatri i Stockholm och specialiserad på neuropsykiatri. Hon menar också att man över lag inte ska sätta för mycket tilltro till neuropsykiatriska tester – det viktiga är hur personen fungerar i vardagen och hur skillnaden innan och efter medicinering ser ut.
Allen Francis, amerikans psykiatriforskare som tog fram dagens diagnossystem, känner inte till testmetoden trots att den används i flera länder.
Har du erfarenhet av Qb-test eller liknande neuropsykiatriska tester? Mejla mig och Claes.