Startsida / Inlägg

Vad är sant om BUP?

av Kristina Edblom

Arbetet med vår jätteresearch tuffar på. Mitt främsta fokus är att granska tillgängligheten, eller kanske snarare bristen på tillgänglighet, framför allt för barn och unga. Det är så många unga vuxna som berättar om hur de år ut och år in bollats runt i systemet och om inte BUP har lyckats är oddsen ännu sämre när de fyller 18 och är hänvisade till vuxenpsykiatrin.

Jag lovade tidigare i dag att jag skulle återkomma till sanningen om BUP och väntetiderna.

Sedan 2009 gäller en skärpt vårdgaranti på BUP. För varje år har kraven blivit hårdare och i år innebär de att det får gå max 30 dagar till första besöket och att barnet sedan ska ha fått fördjupad utredning eller behandling efter ytterligare 30 dagar. Inom två månader ska barnet alltså ha blivit utredd eller ha påbörjat behandling.

Hur väl landstingen klarar att följa vårdgarantin är avgörande för om de får vara med och dela på de statliga bidragen. De landsting som klarar att leva upp till målet får dela på 214 miljoner kronor.

Förra året lyckades 20 av 21 landsting leva upp till första delen av målet, bara Örebro hade längre väntetider till BUP. 18 av 21 landsting klarade den andra gränsen (som då innebar att det fick dröja max 60 dagar till utredning eller behandling). Kolla gärna in hur det ser ut län för län i SKL:s rapport.

Hur ser det ut i ditt län? Från SKL:s rapport

Det här är ganska krångligt och jag vet inte om jag lyckas göra er klokare nu. Enkelt uttryckt så klarar nästan alla landsting att leva upp till kraven på BUP-mottagningarna. Kötiderna minskar, regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL, jublar.

Ändå verkar det finnas stora problem. Förtvivlade föräldrar skriver till mig. Läkare och kuratorer verkar frustrerade. Vad beror det på?

– Jag känner mig övertygad om att det här har ökat tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin, säger Ing-Marie Wieselgren, psykiatrihandläggare på SKL.

Pengarna är eftertraktade på landstingen som kämpar med att få ihop sina budgetar. Skåne fick exempelvis 34 miljoner kronor förra året, Västra Götaland 43 miljoner.

Här kan du gå in och se vilken statistik som rapporteras från ditt län. Känner du igen dig i siffrorna? Stämmer det att väntetiden är högst fyra veckor till BUP i Avesta? Jobbar du inom barn- och ungdomspsykiatrin och vet vad den nya vårdgarantin inneburit? Har det blivit bättre och på vilket sätt?

Jag vill ha er hjälp att kartlägga hur väl BUP fungerar runt om i Sverige. BUP ska i dag vara en specialistmottagning, enligt vissa kritiker har det gjort att allt färre får komma till BUP. Bra eller dåligt? Åsikterna går isär.

  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB