Startsida / Inlägg

Stora skillnader i väntetid mellan länen

av Kristina Edblom
Foto: Scanpix

Uppdatering: Landstinget Kronoberg ringer och reagerar på sina siffror som finns rapporterade i tabellen från Kolada, Kommun och landstingsdatabasen.

– Vår uppfattning är att vi har 9,7 procent för 2010, det är ganska stor skillnad mot vad som står i tabellen. Det är inte vår uppfattning att vi skulle ligga så långt efter de andra landstingen. För 2011 är siffrorna ännu bättre. Vi har förbättrat våra kötider, säger Ingemar Wilander, controller på psykiatricentrum i Kronoberg.

– Med alla dessa siffror måste man ha en rimlighetsbedömning, men jag tycker att det är viktigt att man mäter kötider. Det är förståelsen som är det viktiga, säger han.

***

En anställd inom psykiatrin skriver till mig. Han beskriver läget som ”hopplöst”. En överväldigande majoritet av hans patienter har suicidrisk, ändå är väntetiderna för att få ett besök hos honom mellan åtta och tio månader. Vårdgarantin löser landstinget oftast genom att patienten får träffa en AT-läkare som inte kan så mycket om psykiatri, skriver han.

Han är inte den enda som vittnar om hur åtråvärda de statliga bidragen som styrs av vårdgarantin är.

Vårdgarantin genomfördes för att öka tillgängligheten till vården. Och visst väntetiderna har, enligt landstingens statistik, minskat de senaste åren. Men alla är inte överens om att det förbättrat möjligheterna till psykiatrisk vård.

Dessutom visar siffrorna på stora skillnader mellan landstingen och regionerna.

I Västra Götaland var det mindre än 1 procent av patienterna som fick vänta mer än 90 dagar (alltså inom vårdgarantin)
på besök hos vuxenpsykiatrin förra året. I Kronoberg var den siffran i stället 21 procent. Snittet i landet låg på 6 procent.

Så här ser sammanställningen av SKL:s statistik över andel som fått vänta i mer än 90 dagar på ett besök ut:

Eller jämför statistik själv här.

Vårdgarantin har säkert minskat väntetiderna i första ledet. Men den säger inte så mycket om väntan på utredning, på efterbehandling, eller om glappet mellan öppen och sluten vård och så vidare.

Arbetar du inom psykiatrin, öppen eller sluten, och har åsikter eller kunskap om väntetider och tillgänglighet. Mejla mig!

Förresten, ni har väl tittat på landstingslistan som Ylva kämpade med i förra veckan? Där har vi samlat information från varje landsting.

 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB