Startsida / Inlägg

Milton: ”Det går inte att skylla på att det inte finns pengar”

av Kristina Edblom
Anders Milton

Vi träffade Anders Milton som var regeringens psykiatrisamordnare mellan 2003 och 2006 i går eftermiddag. Länge var hans namn och ansikte synonymt med kritiken mot svensk psykiatri. En kritik som tog fart efter flera uppmärksammade vansinnesdåd den våren och sommaren: dödskörningen i Gamla stan, ”Järnspettsmannens” attack på Åkeshovs tunnelbanestation och framför allt morden på Anna Lindh och femåriga Sabina i Arvika.

I november 2006 presenterades den statliga utredningen om svensk psykiatri. Den visade på stora nedskärningar i vården och brister i samarbetet mellan kommun och landsting. Många psykiskt sjuka föll mellan stolarna. Utredningen presenterade en rad lagförslag, en del av dem har genomförts, andra bereds fortfarande.

Anders Milton ville se en storsatsning på psykiatrin. Och till viss del fick han det. Regeringen har pekat ut psykiatrin som ett av sina prioriterade områden och har satsat hundratals miljoner kronor de senaste åren. (Läs mer om regeringens satsningar på deras egen sajt.)

Men vad har egentligen hänt? Vad blev av de fina slutsatserna och satsningarna?

Många som arbetar inom vården vittnar om att de inte sett skymten av regeringens pengar. Och på Socialstyrelsen flaggar utredare för att det lätt blir ett nollsummespel – när staten ökar sina bidrag drar landstingen ner.

Anders Milton gör samma analys.

– Jag är övertygad om att de kunde göra mer. De ansvariga i kommun och landsting kan inte skylla på staten eller på att det inte finns pengar, de måste lösa uppgiften. De kan inte fortsätta att ta pengar från skattebetalarna och inte lösa uppgiften. Det handlar om att prioritera, säger han.

Förutom bättre samverkan pekar Anders Milton på behovet av beprövade metoder och en bättre kvalitetsuppföljning.

– Inom psykiatrin har man varit dålig på att följa upp kvaliteten. Och de metoder som använts har styrts för mycket av olika ideologier, säger han.

I dag sitter läkaren Anders Milton i flera bolagsstyrelser som bland annat jobbar mot psykiatrin. Bland annat är det företag som utbildar personal inom kommun och landsting i olika behandlingar och arbetssätt. Han är också konsult och föreläser om svensk psykiatri.

Vad tycker du? Håller du med Anders Milton? Hur ser kommunerna och landstingen på kritiken? Mejla mig!

Anders Milton
 • Tjänstgörande redaktörer: Kristina Jeppsson, Emma Lindström och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB