Startsida / Inlägg

Granskningen tar form – publicering på gång

av Maria Trägårdh

Efter en vecka har granskningen av den svensk psykiatrin börjat ta form. Under denna vecka hoppas vi kunna släppa de två första delrapporterna från redaktionen i artikelform och en landstingslista på sajten. Än så länge håller vi fast vid det tre ganska breda granskningsspåren som ser ut ungefär så här:

•TILLGÄNGLIGHETEN: Kristina Edbloms huvudspår i granskningen av svensk psykiatri handlar om tillgängligheten och grundfrågan är: får jag och mina barn hjälp om vi blir sjuka?

Under veckan kommer Kristina och fotografen Lina Boström Einarsson att publicera en första rapport  med en flera röster och fakta som svar på frågan ovan.

•LANDSTINGSLISTAN: Granskningens researcher Ylva Mossing har tagit fram grunddata som ska bli den första version av den rikstäckande landstingslistan och som kommer att berätta om hur tillgängligheten ser ut över landet men också hur det eventuellt skiljer sig mellan de 21 landstingen. It-utvecklaren Stefan Maurin och sajtchefen Emanuel Karlsten lovar premiär av listans första version under tisdagen.

•DIAGNOSER, LÄKEMEDEL OCH MILJARDINDUSTRIN:
Claes Peterssons granskning rör sig från läkemedelsindustrins intressen i den svenska psykiatrin, en stor affär som kräver omfattande marknadsföring mot läkarna. Flera av läkarna tycks jobba tätt med industrin och ha egna privata intressen i branschen. Ibland är de dessutom avlönade samtidigt av både sjukvården och läkemedelsföretagen. Påverkar detta (och i så fall hur) den ökade läkemedelsförsäljningen och de allt fler som får neuropsykiatriska diagnoser?

 • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB