Startsida / Inlägg

”Antalet köande till psykiatrisk vård ökar”

av Emanuel Karlsten

Det är både bra och viktigt att fler medier skriver om den svenska psykiatrin. Hur stora ambitioner vi än har med vår Livegranskning kommer den aldrig att bli heltäckande. Därför är det glatt att läsa Dagens nyheters stora huvudnyhet i dag om tillgängligheten inom psykvården. Från 2005 har antalet personer som stod i kö till psykiatrisk vård ökat från 2295 till 6355 skriver DN och har dessutom en bra text med 29-årige Max som berättar om sin upplevelse av vården.

Det rimmar väl med den bild vi själva fått av alla era tips och berättelser som vi publicerade igår.

Men statistik är alltid bara siffror. Man kan också fundera på hur siffrorna blir lika dramatiska om man jämför andel köande i procent, istället för personer. Vi har en idé om att gå vidare och kolla närmare på det i dag.

Återkommer om det.

Läs under tiden DN:s artikel om de ökade vårdköerna och om Max!

Uppdaterat: Nu har jag pratat med Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL). Hon hänvisar gärna till de siffror vi rapporterade om igår, att antalet som fått vänta mer än 90 dagar på vård, har minskat de senaste tre åren.

Men ett stort problem med SKL:s statistik är att den stora massan väntande, den mellan 1-89 dagar, har vi ingen uppfattning om hur länge de väntar. Att vänta på vård kan alltså vara 1 dag eller 89 dagar. Det enda vi vet är att antalet sökande har ökat dramatiskt, precis som DN:s artikel visar och som även all statistik vi fört in på vår Landstingslista indikerar.

Den svåra frågan är vad som händer efter man är ”bortplockad” från köstatistiken. Vad händer med den som fått sitt första möte med en läkare och sedan hamnar i kö igen? Hur kvalitativ är vården? Det är det vårt nästa steg nu handlar om. Att borra ner oss förstå och kunna berätta hur tillgänglig svensk psykiatri egentligen är.

Fortsätt tipsa oss! Mejla mig eller kristina.edblom@aftonbladet.se för tips om tillgängligheten i psykiatrin eller lägg upp ett tips i vårt Öppna Tipsarkiv för att dela din berättelse med andra läsare.

UPPDATERAT: Lyssna även på P1:s inslag , Långa köer för att få psykiatrisk hjälp, som hänger på debatten om den krympande tillgången på psykiatri.

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Lina Thorén, Hanna Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB