ADHD-medicinering på vuxna nya riktlinjer

Vet inte om Aftonbladet missat att det kommit nya riktlinjer för (ADHD-medicinen) Concerta, ni borde prata med Läkemedelsverket eller tillverkarna.

Jag har haft kontakt med båda och som jag förstod det så skall inte Concerta förskrivas mer till vuxna bortsett från de som redan är medicinerade med preparatet.

Vet att det är många med diagnos eller som väntar på diagnos som blivit oroliga kring de olika buden som sprids runt om på nätet. Skulle gärna se att ni kommer ut med korrekt information då ”ryktet” startades av scientologerna (som vanligt) och den info dom ger bara delvis är korrekt i detta fallet!

11 kommentarer till “ADHD-medicinering på vuxna nya riktlinjer”

 1. Anonym skriver:

  Concerta har ju aldrig varit godkänt för vuxna, så det är väl på tiden att de stoppar det!

 2. Nej, det finns inga riktlinjer som säger något sådant. Det finns inga nationella riktlinjer just nu, däremot så finns det flera regionala riktlinjer och där förespråkas medicinsk behandling:
  http://www.vgregion.se/upload/Regionkanslierna/HSA/Strategisk%20utvecklingsenhet/Regionalt%20v%C3%A5rdprogram%20ADHD%20.pdf

  Att det inte är godkänt för vuxna innebär bara i det här fallet att det saknas bra riktvärden för dosering, eftersom dessa är utformade efter barn. Det brukar förövrigt vara tvärt om annars, att läkemedel först godkänns för vuxna och ev. sedan kan bli godkända att användas för barn, eftersom barn oftare är känsligare. Men det finns väl ingen som tror att vuxna skulle vara känsligare mot metylfenidat än vad barn är?

 3. Ros skriver:

  Har de redan medicinerat alla ungar? Så nu ger de sig på vuxna friska personer också? Snart är hela svenska folket psykist sjuka om psykiatrin får hålla på och lura folket. Nej gott folk börja tänka själva innan de får nån mer makt dessa skojare som tror att de är läkare. De är bara nästen en läkare men inte riktigt som alla borde veta.

 4. Anonym skriver:

  Jag tror du får försöka lägga osakligheten och intoleransen åt sidan ett tag,ta reda på fakta och håll dig till saken. Gör som personen som skrivit inlägget, kolla med våra kära myndigheter. Ta sedan också och kolla vad de vetenskapliga studierna om att ge Concerta till vuxna säger.

  • Anonym skriver:

   Det som har ändrats är att tidigare var concerta endast godkänd för behandling till barn, nu är den godkänd till barn som blivit 18 år och svarat bra på behandlingen, det är enda skillnaden.

   Det är inget förbud utan läkarna kan fortfarande skriva ut concerta till vuxna, precis som vanligt genom den fria förskrivningsrätten.
   Att KMR går ut och säger att concerta INTE får skrivas ut till vuxna är precis som allt annat KMR skriver, nämligen en ren lögn.

   • Gäst skriver:

    Det är ingen fri förskrivningsrätt av Concerta! Läkaren måste vara specialist i psykiatri.

    • Anonym skriver:

     Ja, specialist i barnpsykiatri, allmänpsykiatri eller rättspsykiatri, men dessa får fortfarande skriva ut concerta till vuxna så det är ingen skillnad jämfört med förut.
     KMR gick ut i pressmedelanden där det stod nåt i stil med Stopp för concerta till vuxna, vilket som vanligt var vilseledande information, men det hade man ju redan listat ut att det var med tanke på avsändaren :)

Kommentera

Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.