”Svart marknad för adhd- läkemedel”

Foto: Scanpix


Vi har tidigare berättat att förskrivningarna av adhd-medicin ökar år för år.

Men det finns också en annan kurva som haft samma utveckling.

Polisens beslag av det centralstimulerande medlet metylfenidat, som används i adhd-medicinerna Ritalin, Concerta, Equasym Depot och Medikinet.

Antalet beslag har på tio år gått från 9 (2000) till 315 (2010).

I en artikel i Kalmar-baserade Östran har polisen och psykiatrikern Olle Hollertz bekräftat att det finns en svart marknad för adhd-medicin.

Det berättas om unga missbrukare som till exempel byter hasch mot adhd-läkemedel i missbrukssyfte.

Statens Kriminaltekniska Laboratorium tog för livegranskningens räkning idag fram aktuella uppgifter mellan år 2000 fram till dagens datum om beslagen av metylfenidat:

År           Antal ärenden
2000        9
2001        7
2002       11
2003       19
2004       22
2005       23
2006       35
2007       66
2008       136
2009       235
2010       315
2011       131    (1 jan-20 sept)
Källa: SKL
Kommentarsregler: Håll god ton, respektera varandra och de personer texten handlar om. Du får kritisera Aftonbladet, men vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som går till personligt angrepp på personer. Läs mer om Aftonbladets kommentarsregler här.

277 kommentarer till “”Svart marknad för adhd- läkemedel””

 1. Tok skriver:

  Skriv fel – du har skrivit Concerta två gånger, tror du menar medikinet, gått på alla fyra och står nu tack och lov på metamina. Det skulle vara mera intressant om ni kunde visa hur många av patienterna som langar.

  Inom ADHD kretsar syns det nämnligen som något helt förjävligt att göra eftersom det hotar tillgängligheten för alla som använder sin medicin korrekt och det hotar även den man langar till.

  Hur ser ser det ut med benzo eller opiat sidan?. Att det är ökande langning sammfaller ju med ökande förskrivning.Om det nu är som ni säger att ni inte bedriver en hexjakt mot vi som har diagnosen. Personligen så anser jag att läkare hanterar medicinen nonchalant och licens skulle behövas på både amfetamin och metyfenidat preparaten så att läkarna behandlar dom med respekt. Däremot så ska vi patienter inte drabbas av byrokratin med licenser.

  En bra jämnförelse mellan amfetamin och metylfenidat är att metylfenidat ligger mellan amfetamin och kokain – varför ska då den ena kräva licens men inte den andra, utan skrivas ut höger till vänster, i synnerhet när dexamfetaminet har lägre biverkningar. Det är enbart namnet, dr. Amfetamin. Skälet varför nästan bara vuxna står på Metamina är att barn kämpar inte för att slippa biverkningar om dom får
  några.

  • Claes Petersson skriver:

   Helt rätt. Ändrat nu. Tackar!

   • Tino skriver:

    Sanningen har mindre att göra med Ritalin, Centrera, etc., än med en skolsystem som präglas av industrins behov av utbildade arbetskraft i konflikt me dagens ungdom i centrum media perspective. Which cultutr you decide tochange is an ideological issue.

  • Nykter narkoman skriver:

   Det är väl inget konstigt att det finns en marknad för dom här medicinerna!!! Var enda narkoman fär ju diagnosen ADHD idag och står på högsta doser. Var och varannan ungdom har också diagnosen idag och får förskriven laglig narkotika!! Om 10 år har vi en hel kull nya narkomaner som staten har skapat!! Varför inte våga titta på vad det egentligen handlar om. Vi har barn som far illa och inte mår bra idag, även vuxna. ADHD vart fanns den för 20 år sedan?  Konstigt verkar vara den nya folksjukdommen idag!!!

   • Äntligen levande skriver:

    adhd var adhd för 20 år sen oxå… 

    synd bara att jag inte fick nån utredning som liten (jag var dock inte så liten för 20 år sen) utan fick ett helvetesliv.
    jag föddes på nytt för drygt ett år sen då jag fick prova metylfenidat för första gången. äntligen fungerade min hjärna.. jag kunde koncentrera mig. hålla mig vaken. förstå vad folk omkring mig sa till mig. lära mig saker som alla andra lärt sig som små men som jag aldrig ”fick in i huvudet”.
    kanske kan jag tillome äntligen börja jobba… för första gången känns det som mer än bara önskedrömmar!

    att säga som du gör visar bara på skrämmande stor okunskap.
    benämningen adhd kom på åttiotalet och innan dess kallades det bla. för mbd.
    och att säga narkomaner om människor med grava koncentrationssvårigheter som äntligen mår och fungerar som vilken frisk människa som helst när de får små doser metylfenidat….!!!
    det handlar inte om att trippa… det handlar om att få komma upp till andras nivå… få en livskvalitet man annars saknar.
    nej, läs på mer, tycker jag.
    det du skriver är fördomsfullt, ignorant och okunnigt.

   • HL skriver:

    AdHd fanns givetvis även för 20 år sedan, men man brast i kunskap i ämnet och man hade inte diagnosen AdHd, precis som vi idag saknar kunskap om vissa framtida sjukdomar som idag klassas som något annat.
    Om man hade kunskaper i ämnet då så som vi har idag så hade många liv varit annorlunda, många hade kunnat få en mer kvalitativ vardag. Världen hade kanske sett annorlunda ut…?

   • Vi har alltid funnits skriver:

    Jag är också nykter narkoman men hade jag fått hjälp och dom vetat att jag hade ADHD när jag var liten så hade jag sluppit självmedicinera och sedan fastna i missbruk. Det har inte varit lätt att tillfriskna och ha adhd utan att få någon medicin men nu efter flera års nykterhet har jag bett om hjälp och det som har varit svårast är oförståelsern från mina vänner som haft liknande symtom under sitt missbruk men blivit befriade från det när dom blev drågfria. Jag har alltid haft adhd och kommer alltid ha det och är trött på ni antyder att jag bara är ute efter knark när jag vill ha hjälp för min sjukdom. Hade jag velat knarka skulle jag gå ner på gatan och köpa vad som helst, inte gå igenom hela denna karusellen. Vi har alltid funnits men aldrig förstådda

   • Tino skriver:

    Yep det fanns gott om farma preperat för 20 år sedan men det saknades en klientel. Men ”Big Farma” was well prepared for the war that was coming. And it’s not fair to just post the blame where the profit is. We created this egotistical productoriented society to suit our generation and suprse, suprise the kids can’ deal with it. An industrial based school system founded at the turn of the century now has to incorporate all the different cultural and class egos that have evolved over half a century. It’s a nightmare today where central nervos stimulents (which cost a fortune) effectively encourage violent behaviour.Meanwhile cannabis users whi are relaxed and no violrmt are busted everyday for possession of illegal drugs that don’t ake them aggresive,

   • Hojjten skriver:

    Ritalin började ges till barn i USA 1981 för just diagnosen ADHD!
    Så kom inte med nonchalanta påpekanden!
    Läs på innan du slänger ur dig om sådana här allvarliga saker!
    Har själv ADHD och mår bättre än någonsin tack vare medicinen!
    Men just nu börjar ångesten ta över igen, då jag känner mig jagad och förtryckt av okunnskapens riddare!

 2. anonym skriver:

  test

 3. Anonym skriver:

  Ja, så har det alltid blivit när man legaliserat utskrivning av narkotika i större skala. Det är ju till och med så illa nu att barn och ungdomar på de ställen där det skrivs ut mest Ritalin, Concerta byter, säljer sina narkotiska preparat. Det rapporterar till exempel SR Gotland
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=4636836

  Och här http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=4379409

 4. Anonym skriver:

  Det kan vara viktigt att tillägga att de narkotikaklassade preparaten Ritalin och Concerta naturligtvis alltid FUNGERAR. Efter bara några minuter märks effekten på beteendet – för ALLA.

  För att inte bli anklagad för okunskap kan det vara klokt att låta tillverkaren av Ritalin Ciba-Geigy (nu Novartis) få berätta om de ”bevisade effekterna”:

  Läkemedelsbolaget berättar att Ritalin är väldigt bra mot depression. Många kvinnor är trötta – de lider av ”tired mother syndrome”. Med Ritalin kan dessa kvinnor snabbt bli entusiastiska (1967). Det kan vara svårt att komma igång med enkla rutinsysslor, man kan vara trött och nedstämd, säger läkemedelsbolaget. Då är det läge för Ritalin – man ”klarar då av hela dagen utan att bli trött” (1966).

  Ciba/Novartis berättar också att Ritalin ”get things moving” – att det fungerar på bara några minuter, och tar hand om depressioner (1969).

  Sedan är det också bra för schizofrena patienter säger bolaget. Ritalin ”väcker patienter till verkligheten” (1957). Också alkoholister har stor glädje av Ritalin berättar Ciba/Novartis (1959).

  Och 1968 drogs Ritalin in i Sverige. Missbruket hade spritt sig och den legala utskrivningen skapade många fler narkomaner.

  Samtidigt med att Novartis lämnade in ansökningshandlingarna om att få Ritalin godkänt för barn ”med ADHD” i Sverige runt 2004 fortsatte man med att sälja Ritalin mot depressioner i Japan. Till slut hade dock sanningen om missbruket blivit alltför uppenbar även i Japan. År 2005 drog Novartis in det Ritalin man fram till dess marknadsfört för depression.

  When will they ever learn?

  • Sådär kan en artikel se ut om man ska kritisera utskrivningen av centralstimulerande läkemedel. 

  • Banan skriver:

   Menar du att Ritalin inte ska skrivas ut till patienter med ADHD? Det har alltså otrolig effekt på flertalet som fått korrekt diagnos. Att hänvisa till påståenden så långt tillbaka som till 60-talet tycks klart irrelevant. Medicinområdet och i synnerhet psykiatrin och psykofarmaka har utvecklats otroligt mycket sedan dess.

  • Anonym skriver:

   Men på 1960-talet såldes cigaretter som uppfriskande och uppiggande. Du hade gärna fått presentera lite nyare forskning för att övertyga mig.

  • Jens skriver:

   För mej med mina stress nivåer så fungerar varken ritalin eller concerta ett skit. Dom ger mej istället blackouts.

  • Tantbjorn skriver:

   Hur kan man veta vad det var som gjorde att antalet narkomaner ökade?
   Tänk på att det fanns en viss drogromantik på den tiden, och det var något som ansågs ”häftigt” med droger då, till skillnad från idag så tillgången ökade säkert också på ”gatuknark” och för den delen så undrar jag hur man kan bli beroende av cannabis,LSD och heroin genom att käka Ritalin?
   För det var dessa droger som var ”inne då”. 

  • Harry Lime skriver:

   Det cns prep som ”drogs” ur farmakopen 1968 hette Ritalina och det verksamma ämnet var även då methylfenidat, men det var då försett med en L-spiral (kemisk tekn sammansättn). Nu när det har gjort entré igen, och sas godkänts av Socialstyrelsen för medicinering/ADHD diagnos bl a. Är det inte bara a:et i slutet på namnet som är förändrat. Ritalin är istället försett med en D-spiral. Vilket är en väg till prevention mot sk ”överspillningseffekt”, dvs ut på ”svarta marknaden”. Nu har det paradoxalt nog uppstått en ”marknad” runt detta ”blås-methylfenidatet” ändå.!!!

   L-spiralen som Ritalina var försedd med är den ”knorr”, alt sk eufori man ska erfara och som Ciba/Geiygi tryckte på och ville hänvisa till i sina annonser vid lanseringen. D-spiralen ger inte den effekten, saknar euforin och det där ”Gooet/Boosten” effekten uteblir.! Till missbrukarens stora förskräckelse kan man här då tillägga.??? Jag har ADHD/Asperger diagnos själv, 49 år gammal, min empiri på området är omfattande skulle jag vilja hävda. När jag medicinerat med cns-prep har jag dock missat den där euforin som skall följa med L-spiralen. För man skall inte förväxla den med den glädje man kan känna, en naturlig reaktion av drogen, när man tycker att ”bitarna faller på plats i skallen” när man plötsligt har access till ”arkivet” igen. Korta stunder av lycka när man lyckas fungera motoriskt, social interaktion flyter avspänt och normalt etc.

   Drogromantiskt svammel samt epitetet: missbrukare. Bara vifta bort och kategoriskt förneka några positiva effekter av ett mixtrat pseudo-prep som Ritalin, Conserta, Medikenet m fl. Dom som har subutex el metadon förskrivna, märk väl att vi nu ”gled” över till prep kategoriserade som sk ”tung narkotika” där tillvänjningen är överhängande, samt i termen överdoser blir det ofta letala följder av det. Kan man inte förändra nå´n molekyl hos dessa heroin substitut för att förhindra ”överspillning”, som utgör ett långsiktigt mycket större problem än den harmfulla ”överspillning” Ritalin, Conserta, Medikenet m fl utgör.!!! Jag ville bara bidra med lite subjektiva subversiva fakta.

    MVH Harry Lime

 5. ADHD och ADD skriver:

  ADHD mediner fungerar och kan verkligen göra underverk för de som behöver dem, vilket inte sällan leder till att de kan minska ned på andra mediciner och sova bättre, vilket är en av de påfallande paradoxala effekterna.

  Men att det uppstår en svart marknad precis som för metadon, känns inte alls speciellt bra. Medlen används vid ADHD för att de skapar oberoende, om de missbrukas kan de natuligtvis skapa beroende vilket inte alls är rimligt ur någon aspekt. Varje föpackning är i dag märkt för att kunna spåra batchnummer etc, en nogsammare märkning skulle vara på sin plats.

 6. Anonym skriver:

  Meningslös artikel. Vad är det för särskilt med att läkemedel missbrukas?

  En grävande serie om ADHD, sjukvården osv borde kunna ha mer adekvata infallsvinklar.

  Intrycket man får är att Aftonbladet vill att människor ska förfära sig över att en del läkemedel kan användas som droger. Banalt och töntigt.

  • Claes Petersson skriver:

   Hej,
   Särskilt intressant, enligt mig, i det här fallet är att det handlar om centralstimulerande medel, den rejäla ökningen och att det handlar om läkemedel som blir allt vanligare bland barn och ungdomar.

   • Äntligen levande skriver:

    Allt kan missbrukas, tyvärr. Men att på alla de vis massbestraffa behövande för att några missbrukar dess medicin är föga konstruktivt.
    Varför inte kräva att säkerheten runt medicinerna ökar? Som det är nu så existerar inget sånt. Inte konstigt att det finns de som, för pengarnas skull, utnyttjar det faktum att man helt utan ansträngning kan hämta ut sjukt stora mängder methylfenidat, då Apoteket verkar föredra att förse patienterna med hela mängden utskriven medicin vid ett enda köp.
    Tillfället gör tjuven, brukar man ju säga….
    Har man en usel ekonomi (och hur många med ADHD har inte det, med alla problem funktionsnedsättningen medför) och plötsligt står med otroliga mängder, av missbrukare eftertraktad, medicin…. Självklart kommer många falla för frestelsen att sälja sin medicin på gatan.
    Sen vad det gäller centralstimulerande preparat…. Det finns grader i helvetet. Methylfenidat kanske inte är det bästa att medicinera barn (eller vuxna, föralldel) med, men det är det bästa som finns idag. Imorgon kanske det finns nåt helt annat som fungerar lika bra eller bättre. Men ska man idag förfasa sig mest huruvida barnen äter ett svagt centralstimulerande medel för att få ha en normal utveckling under sin barndom, eller att de får en så stökig uppväxt pga sin omedicinerade funktionsnedsättning att de antingen inte kommer nånstans i livet eller blir missbrukare av betydligt tyngre saker än methylfenidat?

    • P Hassel skriver:

     Jag får Concerta för min ADD, och Jag kan säga att det är ingen dans på rosor att få tag på recept. Det finns så få läkare som har behörighet att skriva ut sånna här recept att jag har själv inte blivit tilldelad någon. Jag måste ringa en sjuksköterska innom området som i sintur får fråga läkare om dom kan skriva ut.
     Angående att man får ut så mycket på en gång kan jag bara säga det att det är så jävla skönt att slippa ringa varje månad och hoppas på att dom har tid att skriva ut recept. Samtidigt är det mindre chans att man glömmer bort eller inte kan få tag på recept/medicin

    • Rune Malmborg skriver:

     Du verka vara noll påläst som vanligt när det gäller lobbing!
     Jag hämtar (Conserta) och det är befäst med rigorösa bestämmelser i och med att det är narkotika-klassat mitt metadon är också rigorösa regler för och det kanske inte räcker för dig? Karl-Rune Malmborg

     • Äntligen levande skriver:

      noll påläst? inte räcker för mig? vad menar du?

      jag har själv adhd och talar av egen erfarenhet.
      jag får de facto ut 6 förpackningar ritalin åt gången. jag har inget emot att hämta ut mindre mängd medicin fler gånger,
      men jag får allt i handen utan att ens behöva be om det.
      mina erfarenheter delas dessutom av mina vänner med samma diagnos.
      men vi bor alla i sthlm och kanske är det annorlunda även med medicinhanteringen i övriga landet, precis som med behandling, väntetider, bemötande osv? var i landet bor du?
      det mesta verkar lättare i sthlm. det är som att utvecklingen ligger 10 år före övriga landet.
      tex så behövde jag bara vänta tre månader på utredning. själva utredningen gick på en månad. jag fick medicin utskrivet så fort utredningen fanns i läkarens hand.
      men å andra sidan så pressade jag på ordentligt så inget skulle avstanna. jag har blivit ignorerad, fallit mellan stolar, hånad osv osv av vården i över 20 år… jag fajtades för att få hjälpen jag har rätt till!
      jag fortsätter fajtas då jag trots diagnos fortfarande inte får all hjälp jag har rätt till.
      men medicinerna har jag (precis som mina vänner) inga som helst problem att få ut. tvärtom.
      får känslan att det är som med antidepp… vården medicinerar hellre än lägger ner jobb att ta hand om de som mår dåligt.

   • Anonym skriver:

    Har en gång i tiden själv blivit tilldelad denna sorts medicin. Kan av erfarenhet berätta att det enda som händer om man överdoserar denna medicin är att det känns precis likadant som när man druckit alldeles för mycket kaffe, vilket också är ett centralstimulerande medel. Detta är rent trams!

   • Jens skriver:

    centralstimulerande funkar knappt om man inte har adhd. Känns som att ni kör en häxjakt mot alla som har fått diagnosen adhd samt dom som diagnostiserar. Önskar verkligen att ni ”granskare” fick gå några mil i ett par adhd skor.

    • Asefjashbg skriver:

     Det gör de visst! Det är därför de missbrukas av så mycket folk världen över. Speciellt studenter som försöker läsa inför prov dagarna innan så ger metyfenidat ett ökat koncetrations förmåga, en slags booster att få in information. Forska lite innan du hittar på fakta.

     • Anonym skriver:

      Fint att du forskat i just det ämnet. Får man då fråga vilka KÄLLOR du då har att hänvisa till? Eller är det empiriska kunskaper du upplyser oss med? Även om nu studenter använder eller har använt det för att dopa sin pluggförmåga, skulle det innebära att människor med ADHD inte skall ha rätt till denna medicin, för att det finns en risk att den hamnar på svartamarknaden?

     • Jens skriver:

      EDIT: Svaret skulle vara till Asefjashbg och inte ChairmanMjau

      För en ”normal” person som tar tex concerta eller ritalin så kan trötthets känslorna försvinna och man kan hålla sej uppe längre men för många blir hjärnan så speedad att man inte kan slappna av och läsa i lugn och ro. För mej så funkar varken concerta eller ritalin då mina stress nivåer är för höga, så jag vet hur effekten kan vara. Det är inte så att en ”normal” person blir skarpare i sinnet utan medicinen utan effekten blir att denne kan hålla sej vaken längre, men någon iq booster är det inte.

     • JM skriver:

      Ja  du har helt rätt. Preparaten fungerar givetvis även om man inte har ADHD.Det är bara att läsa på olika forum på webben om missbrukarna och deras användande av dessa preparat. 

      Det som har hänt över hela världen är att det blivit legalt med droger om man har en”sjukdom”. En epidemi med andra ord. Efter detta introduceras mer galenskaper i ”vården”, t ex LSD i terapi.
       
      We’re flying high again :)

    • Anonym skriver:

     Okej, det låter logiskt. Du menar alltså att de som köper drogen på svarta marknaden antingen själva har adhd eller helt enkelt slänger en massa massa pengar på nåt som inte har någon verkan? Som sagt, låter logiskt. Sen att du använder ordet ”centralstimulerande” i detta sammanhang gör dig än mindre trovärdig. Vad jag vet funkar t.ex. kokain och amfetamin på vem som helst.

     • Jens skriver:

      Du tror att det är en massa amfetamin i tex concerta? Det är det inte, och var fick du kokain i detta sammanhang ifrån?
      Centralstimulerande är precis vad medicinen kallas för och är det ord som artikelskaparna använder som samlingsnamn för medicinen. Ritalin och concerta har jag ätit själv och det funkar noll, har samma effekt på mej som ett glas vatten ungefär. Och hur medicinen funkar på mej vet jag nog bättre än dej.

     • Fredrik Smedberg skriver:

      Kokain och metylfenidat har väldigt lika kemisk uppbyggnad. En sökning på Flashback visar att rätt många som missbrukar kokain tycker ruset metylfenidat ger liknar kokainets.

      Jag tycker att det är lustigt att media inte säger kokainläkemedel om Concerta istället för amfetaminläkemedel, som de ofta gör. Det vore åtminstone en generalisering som är lite mer nära någon slags halvsanning än fullkomligt fel.

     • Jens skriver:

      Hur dom kan känna ett rus begriper jag inte då väldigt många liknar metylfenidat som koffein. Och dessutom så tar inte flashback ”knarkarna” 18-56mg utan dom sätter i sej nästan hela burken direkt. Visst kanske man blir rusig om satter i sej en halv burk men inte på 56mg vilken är den högsta dosen (concerta). Metylfenidat är kemiskt likt amfetamin men 50ggr svagare så varför det ska kallas kokain eller amfetamin preparat förstår jag inte.

     • Rune Malmborg skriver:

      Jag har sjävmedicenerat i över 30år utan att veta att jag hade/harA-D-D+ så trovärdigheten att de som kanske köper på marknaden gör det för ett behovs skull!
      Karl-Rune Malmborg Skånesbrukarforening.

     • Anonym skriver:

      Det är ingen hemlighet att precis som de har viss överförskrivning i tex USA så har vi en underförskrivning här i Sverige. Speciellt till äldre och vuxna patienter som ofta felaktigt skrivs ut SSRI-läkemedel på felaktiga diagnoser.

   • Anonym skriver:

    Varför ens göra sig till kriminell när det finns koffeintabletter att köpa på alla apotek och de behöver inte ens ett recept! Varför anstränga sig när amfetamin säljs i vart gathörn. Varför anstränga sig när det enligt Aftonbladet etc är så att Sverige är självförsörjande på cannabis. s.k. internet apotek etc. Ärligt talat den enda anledningen till att Aftonbladets journalister är intresserade är att de säljer lösnummer,  klick, annonser etc. Till en allmänhet som är för oinsatta för att inse att istort sett alla läkemedel används någongång av människor som inte behöver dem, eller för att berusa sig! De med psykiska besvär är dock lite lättare att attackera än och att skriva om! Tack för hetsjakten på oss med ADHD! Tycker det är dags att ni ber om förlåtelse. När ni påstår att vi och läkare är kriminella!

    • Anonym skriver:

     Har följt detta ämne några dagar nu

     Håller med om att det är en inte direkt hjälper de som har det redan tufft med bla ADHD problematiken att det tas upp ämnet i Aftonbladet och alla kan läsa okunniga kommetarer utav personer som inte vet vad dom pratar om!

     När tex barn med ADHD som har blivit hjälpta av medicin läser inlägg där dom jämförs med missbrukare stärker det inte direkt deras självförtroende.

     Vad säger att jag vet vad jag talar om då! Har en 16 årig son som har kämpat hela livet och all vaken tid med att hantera sin diagnos ADHD och han dras ner varje gång han läser okunniga kommentarer i bla aftonbladet. Rätt andvänt kan medicinen göra att drabbade kan hålla/klara sig på rätt sida av gränsen. Men låt dom vara i fred och blås inte upp det i media, det hjälper dom inte. Aftonbladet! fundera på det!

     ps grabben har ärvt det av mig tyvärr men på min tid fanns inte hjälp/kunskap att få…

     • Cloudyfields skriver:

      Jag börjar på fullt allvar tro att aftonbladets syfte är att STJÄLPA dessa människor. Att de vill ha tillstånd en hospitalisering så att de inte längre kan ta plats i samhället och tarva på resurserna.

   • Jens skriver:

    Ja men det är väl klart som f*n att det blir en ökning centralstimulerande medel när det inte finns några andra alternativ. Och dessutom så funkar dessa mediciner för dom flesta punkt slut.
    När det kommer till att ÖKA FÖRDOMMARNA kring adhd så gör ni på AB ett jäkligt bra jobb. Ni skulle nog inte klara att leva mitt liv i en månad och det är synd att det inte går att ordna för då skulle du säkert hjälpa oss istället, om ni har hjärtat på rätt ställe.

   • Albertsson skriver:

    Om är man intresserad av centralstimulerande och FASS bör man läsa på ordentligt.
    Koffein har samma fysiologiska effekter som metylfenidat. En kopp starkt kaffe eller två vanliga burkar cola motsvarar 1 tablett Medikinet 5 mg och 4-5 energidryck kan innehålla koffein motsvarande 1 kapsel Concerta 18 mg.
     Koffein kan enligt FASS orsaka följande: : Illamående, huvudvärk, yrsel, oro, tinnitus, tremor, excitation,
    takykardi, takypné, polyuri, kräkningar
    (eventuellt hematemes), hypertemi, hyperventilation, hypokalemi,
    hyponatremi, VES, blodtrycksförhöjning, hallucinationer, eventuellt
    delirium och kramper, ventrikelflimmer och cirkulationskollaps, rhabdomyolys och njursvikt,
    ARDS i enstaka fall.
     Om man kombinerar koffein med så farlig substans som vatten (Kan orsaka förgiftning och död vid överdosering och fel användning) får man en livsfarlig blandning.
    Enligt den pågående kampanjen mot behandling av ADHD verkar det som att stora delar av befolkningen i Sverige har tappat sunt förnuft.
    Därför borde man förklara för allmänheten hur kaffedrickandet är farligt och att alla som konsumerar mer än en kopp dagligen är narkomaner.
    HA HA HA. Obildade journalister är roliga. Farliga för okritiska läsarnas hälsa och liv blir de när de saknar allt vad ödmjukhet heter. 

   • Cloudyfields skriver:

    Du svarar ju som du har vett till, alltså inget positivt för din del.
    Det du avslöjar är att du saknar ALL kunskap och frågan då är om du ska skriva öht eftersom du bara rör ihop allt.

    Ta upp problematiken kring svartmarknaden kring kodein (läs på vad DET handlar om). DÄR har du stora problem och inte denna medicin. LÄS på om doser. 

    Du gör fett bort dig. IGEN.

   • Anonym skriver:

    Skulle man göra en helanpassning av miljön som människor med ADHD och ADD ska vistas i så kanske receptföreskrivningen till barn minska men inte försvinna helt, men hur realistiskt genomförbar är en sådan åtgärd?
    Alternativet, egen skola har inte heller blivit speciellt väl mottaget har jag förstått, alla ska anpassas till den totala konformiteten.
    Så länge dom (miss)förhållandena råder så kommer medicineringen att vara oförändrad, kanske t o m öka ännu mera

 7. Enmedveten skriver:

  Mer Ritalin åt folket! det är ett dj-a överförmynderi att inte tillåta detta utmärka preparat för allmän konsumtion. både BNP och nettolyckan i samhället skulle öka. Nu blockeras detta av gamla stofiler vars världsbild präglats av Brave New World (som kom ut 1932…)

  • Claes Petersson skriver:

   Du får tycka vad du vill och som reporter är det inte min uppgift att ha åsikter åt det ena eller andra hållet. 
   Men kanske läge att påpeka att det inte är Alvedon vi pratar om här.
   Vanliga biverkningar är oregelbunden hjärtrytm, humörsvängningar och personlighetsförändringar.
   Mindre vanliga (färre än 1 av 100 användare) är självmordstankar, psykos, Tourette’s, klåda. Och så vidare.
   Allt enligt FASS.

   • mister adhd skriver:

    om du nu är en reporter så måste väll du ha lärt dig att läsa jag tycker att du ska fortsätta läsa fass så får du se biverkningar på den övriga medicinen vi har i vårat land du8 kan ju läsa om zyprexa som läkarna tvingar på mäninskor å skaffa mer kött på benen för vi som har adhd vet mer om den sjukdommen en någon annan hade jag fått hjä’lp när jag växte upp så hade jag inte hamnat i missbruket.

   • Glasklart922 skriver:

    just jämförelsen med Alvedon är lite olycklig,för Alvedon är oerhört farlig att överdosera..i att lyckas med självmord är alvedon effektivare än många andra läkemedel. Så egentligen vore en debatt om Alvedon o liknande läkemedel på sin plats. Lättillgängligt och många människor är jävligt ovetande om hur farligt det är att överdosera / Thomas, Tranås

    • Claes Petersson skriver:

     Jojo, men hoppas min poäng gick fram ändå.
     Och tackar för granskningstipset.

     • Tantbjorn skriver:

      Nej vad var din poäng?
      Att missbrukare är så dumma att de betalar för något att missbruka som inte ger något rus, och dessutom är svindyrt om man jämför med vad exempelvis amfetamin kostar?
      Jag tror inte att någon riktigt förstår vart du vill komma.

     • ADHD Forever, Göteborg skriver:

      Både jag och min son, och barnets far, har diagnosticerad ADHD sedan ett par år tillbaka. Jag är glad att min son fått hjälp  i tidiga år, så att han kan känna sig lugn inombords, ett lugn som bidrar till att han nu hänger med i skolan.Han hinner nu också  snappa upp dom sociala koderna på ett annat sätt.Han har nu fått möjligheten att känna att han passar in…!!! Vi har provat flera olika mediciner innan vi har hittat rätt. Det har varit jobbigt men mödan värt. Min son har, bland annat, genomgått något som heter QB-test och vi jublar när vi nu ser förändringarna och resultaten! Skolan jublar! Resultatet man önskar uppnå med medicinen är ju att just få ro inuti sig själv.Tänk er själva att hela tiden gå runt och ha en obehags känsla,känna stress och bli distraherad av allt som händer runt omkring, att små saker  totalt stör fokus från det man håller på med.Ofta framstår man som lite störig,förvirrad eller ointresserad, och då blir det till sist  omöjligt att hänga med i allt som förväntas av en. Som förälder i detta sammanhang är det inte lätt att fungera heller.Allt blir ju inte perfekt med medicinen, det krävs också EXTRA MYCKET tjat , stöd och hjälp för att försöka få livet på rätt spår. Hjälp och tjat ingår ju i alla föräldrars vardag, men här blir det extra påtagligt och nödvändigt. 
                  Men nu kommer vi till det som är själva ämnet.Jag blir själv involverad och samtidigt drabbad av det faktum att en del säljer sin medicin på svarta marknaden. Den medicinska behandling man erhåller beror på vilken läkare man har, och vilken inställning och vilket synsätt denne har i relation till behandling med de metylfenidatbaserade preparaten. Läkares skiljda synsätt och motstånd beträffande den medicinska behandlingen är t.ex, i mitt personliga fall, orsaken till varför jag själv inte får optimal hjälp med en tillräcklig terapeautisk dosering. Jag har då istället, för att få min vardag att fungera, tvingats till att söka egna, alternativa vägar, och har då kommit i kontakt med den försäljning av medicinen som sker på den svarta marknaden. Ironiskt och absurt nog ,kanske jag själv gräver min egen grop när jag ”tvingas” till att söka upp och köpa medicin på detta sätt, en handling som då, givetvis, manifesterar och cementerar motståndet och synsättet hos de läkare som är tveksamma till metylfenidatbehandling för personer med ADHD problematik. Plötsligt begår jag dessutom en kriminell handling, till råga på allt! Att behöva söka min medicinering, och därmed också min vardagliga, nödvändiga funktionsgrad och mitt rättmätiga välbefinnande, drabbar mig också, hårt, onödigt och orättfärdigt ur den ekonomiska aspekten. Det kostar självfallet  mycket pengar att köpa medicinen på den svarta marknaden, och är man då låginkomsttagare så blir det inte ens pannkaka av smeten till sist. I princip, är min känsla inför detta, att jag är lika illa ute, juridiskt och i samhällets fördömande ögon, som om jag skulle gå och köpa amfetamin. Sammantaget, i det långa loppet blir min metod, till att få adekvat medicinering, förödande för ekonomin, för min självbild, för min etik och moralppfattning, samt att det riskerar straffpåföljder. Detta genererar känslor av otrygghet, oro och ångest, samt en hög grad av frustration, givetvis. Hur bra förälder kan jag då vara för mitt barn, som ju som sagt är i en situation själv, på grund av sin egen ADHD problematik, att han behöver extra mycket stöd och uppmärksamhet?! Ekorrhjulet skulle lätt kunna stoppas om vi blev tagna på allvar, att vi inte misstänkliggörs när vi beskriver hur vi fungerar och mår i relation till medicineringen med metylfenidatpreparat. Preparaten kan givetvis missbrukas, men det kan de flesta andra mediciner som påverkar hjärna och nervsystem också, och antalet missbrukare är troligtvis relativt konstant i antal oavsett vilken medicinering det handlar om. De är säkerligen varken fler eller färre bland de som använder metylfenidat mot sin ADHD, än bland de som håller ångest i schack med bensodiazepinpreparat t. ex. Fortfarande finns dock fördomar och misstänksamhet utbredd i den psykiatriska läkarkåren, beträffande oss som behöver medicinering med metylfanidatpreparat, även om situationen beträffande detta blivit något bättre under de senaste åren. Jag är dock en av dom som haft oturen att fastna i ett föråldrat och fördomsfullt synsätt i relation till den medicinska behandling jag behöver. Jag har desperat vänt mig till fler olika ställen för att få vidare hjälp, bland annat till Missbrukspolikliniker, då jag för långt över ett decenium sedan, levde ett liv relaterat till viss missbruksproblematik, Jag hade tanken och förhoppningen att det skulle kunna vara en väg in till ett nytt och annorlunda bemötande beträffande medicineringen men  svaret jag får, när jag begärt att remiteras dit, är att dom inte kan ta emot mig då jag inte längre är någon missbrukare! Jag har förundrat, men kraftfullt, frågasatt detta och undrar om den enda väg jag kan gå för att få optimal hjälp skulle vara att börja knarka igen? De svar jag fått lyder:”Jo,jag hör och inser hur dumt det låter, men vi kan inte hjälpa dig.” Jag håller på att gå under av dessa fördomsfulla,förlegade synsätt, ologiska förhållningssätt och detta Moment 22!! Jag har efterlyst samarbete mellan BUP och Vuxen psykiatrin, då hela min familj ju är involverad och min son också har en diagnosticerad ADHD problematik, utan framgångar, under flera år.de Svaren på det är, ”att vi jobbar inte så”. Min motfråga blir då: VARFÖR INTE???!!!Jag känner och upplever att psykiatrin är underutvecklad när det gäller  att hjälpa familjer med ADHD problematik.Vi är ju, i en familj,  en helhet! Att inte inse och ta hänsyn till det, går ju nästan att likna med en rullstolsbunden som bara får ett hjul på sin stol….                                                                          Om vi tittar lite bakåt och omkring oss så kan vi kanske tänka oss att många av alla dessa missbrukare, ”pundare” som fått utstå en massa sneda blickar från omgivningen, i själva verket varit i behov av den här hjälpen i tidiga år, och faktiskt ägnat sig åt en form av självmedicinering? Det är ju en sanning så god som någon att alla som provat på knark inte har blivit fast i det,tack och lov,men många av de som blivit kvar där kanske en gång kände att det fungerade lättare att leva med någon typ av centralstimulerande tillförsel för att hålla sin  icke-diagnosticerade ADHD problematik uthärdlig. Ett barn med ADHD problematik kräver en hel del av sina vårdnadshavare. Alla föräldrar kanske inte har haft det som krävs för att orka med detta i långa loppet, och då tappat greppet, vare sig de själva har en diagnos eller helt enkelt varit heltids arbetande,ensamstående, med en syskonskara som också  ska ha sin tid. När vårdnadshavarna ej klarar av att hantera ett barns uppväxt och uppfostran, så vet vi alla att konsekvensen av det ofta blir förödande för barnet och dess framtid, och även för hela familjens välbefinnande. Detta gäller i synnerhet för barn med ADAHD problematik och deras familjer. Om föräldrarna dessutom själv har en ADHD problematik, så är det ju av yttersta vikt att personen, utan fördomar och motstånd får det stöd och den hjälp den behöver för att kunna fungera. Det finns annat att göra för den föräldern än att behöva jaga sin egen medicinering bland kriminella på den svarta marknaden.Om vi slutar hacka på medicineringen och ersätter fördomsfulla och gamalmodiga förhållningssätt i relation till den,med de vetenskapligt beprövade och bevisligen fungerande förhållningar och metoder som mer och mer tar över,så skulle livet förändras  drastiskt positivt för många,mig själv och mitt barn inräknat.På vgregion.se/adhd/vuxna  finns en hel del bra information omkring ADHD problematik att läsa

      ADHD Forever, Göteborg

     • Anonym skriver:

      Min poäng är att kritikerna stirrat sig blinda på ordet amfetamin och glömmer att det inte går att hitta några som helst läkemedel utan mer eller mindra farliga biverkningar i FASS.
      Att Alvedon som säljs receptfritt ändå ner till spädbarnsanvändare har en njur och leverskadande effekt på långt sikt som biverkning, och det är just denna effekt som kan bli dödlig vid överdosering gör att man kan fundera på varför paracetamolpreparat inte borde vara receptbelagt och ges till barn under samma stränga kontroll som t ex Concerta

   • Merhjälpåtfolket skriver:

    Nej, ni har ju inga egna åsikter på Aftonbladet. Inget är vinklat.

    Sen att du tar upp Alvedon som jämnförelse bara bevisar att du inte vet vad du pratar om. Du och din kropp skulle må mycket sämre om du överdoserade Alvedon jämnfört med ritalin/concerta.

    • Gäst skriver:

     Men kom igen nu, h’r skriver dom en seriös artikel och upplyser om att adhd-mediciner missbrukas och då kommer besserwissers och förslker sänka artikeln genom att börja jiddra om andra mediciner haha…

     Typisk svensk jante att inte ta til sig texten utan försöka sätta sig på någon, du ska inte tro att du är något för jag vet minsann bäst syndromet.

     • Tantbjorn skriver:

      Det var det som var problemet, denna artikel är INTE seriös.
      besserwisser är den som uttalar sig säkert om saker som de inte vet ett jota om, och dessutom tillrättavisar de som talar genom erfarenhet och djup insikt i ämnet.

     • Anonym skriver:

      Att vissa mediciner hamnar på svarta markanaden och missbrukas har ingen som helst relevans vare sig i granskningen eller för oss som verkligen behöver dom av medicinska skäl.

   • Anonym skriver:

    ROFLMAO! Är det inte? För det är knappast någon grävande journalistik du har gjort Claes. Jag tvivlar inte på att du kan ditt jobb men denna artikel är fånig, och just det. Varför påstå att människor som säger sig må bättre, klara av att gå till jobb eller skola. Bli produktiva medborgare skulle vara drogmissbrukare. Kriminella människor som säljer sin medicin till ”våra stackars ungdommar”. Om ni inte tycker något varför presenterar ni detta så ensidigt! När flera här säger tvärtom!!! …Du är välkommen att kontakta mig så vi kan ses över en kopp kaffe. Det finns andra saker inom psykvården du borde granska! …biverkningarna du beskriver kan man få av i princip allt! Alkohol i stora mängder kan leda till psykoser, självmordsförsök, klåda osv. Förbjud alkohol!?

    • Danne skriver:

     det förslaget stödjer jag till 100%, alkohol är den ENDA drog där du faktiskt riskerar att dö när du SLUTAR med den. Klart vi ska ha det som ett öppet missbruk i Sverige då.

   • Tantbjorn skriver:

    Det är OCKSÅ din uppgift att vinkla och hitta egna perspektiv, ibland blir det rätt och ibland blir det fel.
    Detta kan du väl OCKSÅ understryka, och för att vinkla måste man ha åsikter.
    Och nu när du vet så mycket om vår värld som ADHD-diagnostiserade, så kan jag kanske bidra med MINA fakta om hur en skribent på en tidningsredaktion jobbar?

    Sen kan vi kritisera varandras världar fritt, nej det är INTE alvedon men det är heller INTE knark, det finns mer lättillgängliga saker på ett apotek och som dessutom är mer lämpade att användas som drog, och för den delen betydligt billigare (Amfetaminet på gatan är betydligt billigare).

   • Lion_81 skriver:

    Att måla fram en av de mest toxiska läkemedel, paracetamol, är det klumpigaste.. det visar hur okunnig du är i ämnet. Sen lär du alla andra okunniga som går in och läser massa felaktigheter… sorgligt

   • Mikael skriver:

    Det AB Claes Petersson refererar till är ju korrekt. Det han däremot inte har kunskap om är att alla barn som får diagnos går regelbundet hos läkare samt att man provar olika preparat till man finner rätt dos samt tillverkare. Detta är en process som kan ta några år i värsta fall. Därför tycker jag som samtliga här på detta forum att AB med Claes i spetsen borde skaffa sig kunskap innan han yttrar sig i något han överhuvudtaget inte har en blekaste aning om. Det är löjeväckande amatör snack !

   • Cloudyfields skriver:

    Som reporter har du ett ansvar över vilken bild ni speglar. 
    Du försöker slingra dig på ett otroligt fegt sätt. Skamligt är vad det är.
    Eller du tycker att rubriker som ”Skolan missbrukar diagnoser” (som är helt felaktiga och dessutom ger en FALSK bild) osv ger en opartisk bild?

    I så fall är det dags för dig att söka nytt jobb om du anser det.

 8. JM skriver:

  Varför inte gratis amfetamin till alla skolbarn? Bara för att vara på den säkra sidan. Sjukt!!

  • HL skriver:

   Löjligt! Det handlar inte om att sitta och tugga i sig tabletter, det handlar om att kunna leva ett drägligt liv. Förlöjliga inte detta, var glad åt att det finns hjälp att få för de som behöver den, var glad för forskningen och att vi lär oss mer och mer som kan vara till hjälp för många människor i olika åldrar.

   • JM skriver:

    Det var inte meningen att förlöjliga. Det är givetvis bra att folk kan leva drägliga liv tack vare medicinen. Frågan är hur seriöst man ska ta forskning och dylikt. 

    Man kan ju alltid kolla på själva principen som används: att använda droger för att lösa problem. Detta öppnar dörrarna för väldigt mycket konstigheter.

    Om ett barn/ungdom tar gatudroger så reagerar hela samhället med beslutsamhet. Har ungen fått amfetamin pga en diagnos så är allting toppen och  lovordas av hela samhället.

    Det är ganska imponerande att droger mer eller mindre har blivit legalt. Det enda man behöver göra är att säga att det är ”evidensbaserad vetenskap” och så är allt tillåtet.

    Den kemiska obalansen är bara en tes, det finns inga belägg för den. 

    Jag läste att nästa steg inom terapi ska vara LSD. Jag önskar er en skön tripp :)

    • Erika skriver:

     Det är ju precis samma sak med morfin och väldigt många andra smärtstillande. Vi kanske ska sluta ge människor med svår smärta morfin eftersom det också kan användas som knark??

     • JM skriver:

      Du får ta hur mycket psykofarmaka du vill. Kanske det är mer en fråga om principer?  Har en person en svår fysisk smärta så kanske det inte finns något annat alternativ än morfin? Vad vet jag. Att de ger morfin till soldater som lider under krig är väl inte mer är rätt.

      Jag tycker dock psykofarmaka är en annan sak. Men det är mer en fråga om synvinkel. Att kemikalier ger lindring förstår jag. Att det inte kommer att bota någon förstår jag också. Det ger en bedövning, och vill man bedöva sig mentalt så har man givetvis valt rätt. 

      När jag läser kommentarer om att narkotika-missbrukare ”självmedicinerar” vet jag inte om jag ska skratta eller gråta.
      Det är antagligen det mest patetiska jag hört. 

      Men varsågod och ät dina piller…

     • Erika skriver:

      Men smärtstillande är ju också ”kemikalier” som ger lindring..? Vad är problemet?

    • Eller så kan man vara lite mer öppensinnad och förstå att många tar gatudroger för att självmedicinera. Det är skillnad mellan att bruka en drog och att missbruka en drog. Samhället klankar ner på ”knarkare och narkomaner” istället för att ge dem den vård de förtjänar och har en rättighet till. Man förlorar inte sitt mänskliga värde bara för att man tar en drog illegalt.

     Nästa steg? LSD användes inom terapin jättemycket förr i tiden. Teorin kring den kemiska obalansen styrks ju av att medicineringen FUNGERAR. Eller ska du börja påstå att antidepressiva mediciner inte har några belägg för att de fungerar för att den kemiska obalansen bara är en tes? Du har ingen koll.

     • Olzapin skriver:

      För det först avill jag berömma en fin människosyn och jag håller med dig om att missbrukare också är människor och att de ska få vård på lika fot med andra. Nu arbetar jag visserligen i Danmark,som läkare inom psykiatrin, men jag tror inte att våra länder skiljer sig alltför mycket i vård eller socialstruktur. Missbrukare får vård. Tro mig. De får diverse dyra behandlingar, både på specialiserade behandlingshem, inom psykiatrin, inom regulär sjukvård. Du skulle baxna om du såg hur stor del av våra psykiatriska och somatiska sängplatser som upptas av missbrukare. Som gång på gång på gång dyker upp fulla/ höga/ aggressiva mot personal och kräver att de ska få hjälp med sitt missbruk. De får de. Varenda gång. Om man inte hjälper sig själv att bli hjälpt, hur mycket får man belasta en redan tungt belastad vårdapparat när man ändå vägrar att ta personligt ansvar?

     • Det bevisar ju att vården är undermålig och präglas av brister. Och detta är ju en direkt orsak av att det inte finns tillräckligt med resurser. Jag känner många föredetta missbrukare som fått sin ”frälsning” efter att ha fått en ADHD-diagnos. 

      Ett missbruk och ett beroende är ju just det – någonting man inte har kontroll över. Det är inte bara människorna ute på gatan och inne på institutionerna som är missbrukare. Det kan likagärna vara den snälla mamman som hamnat hamnat i ett läkemedelsmissbruk efter att ha fått smärtstillande utskrivet och inte får hjälp att trappa ner på dessa. Man kan inte åtgärda ett liv präglat av missbruk på bara någon vecka och sedan påstå att personen nu ska ta sitt personliga ansvar och skicka ut dem i samma miljö och med samma förutsättningar som fick dem att hamna i missbruket från början. Det är inte så missbruk fungerar.  
      Vi lever faktiskt i en värld där människor inte ens kan kontrollera sitt matintag.

     • Rune Malmborg skriver:

      Hur ska du hantera dem som är överviktiga har cool alkohol-skador-och som skriker och går på vet att just dessa 3 kriterier belastar sjukvården och utan att de/dem tar ett personligt ansvar! Karl-Rune Malmborg Skånesbrukarforening

     • Sven skriver:

      Tror tyvärr att våra fängelser hade haft samma klientel även om vi tryckt i dem knark under uppväxten. Men det ska ju bli kul att se effekterna av denna masspsykos vad det gäller överdiagnostik av adhd, troligtvis får vi stänga alla anstalter då vi lyckats bota kriminalitet med amfetamin. Låter ju som en dröm för bra att vara sann.

     • Vem har pratat om att trycka i någon knark? Jag är inte för att medicinera barn. Det enda concerta gör är att det hjälper mig att koncentrera mig och hålla energinivån i balans. Tror du att det var roligt att gå och lägga sig på skoltoaletterna för att man var så jävla utmattad? Efter att man spenderat en hel lektion med att kräla på bänkarna, skrattandes så hårt att man knappt kan andas, skrika dildo, gå runt och jama, sitta och rita? Folk tar knark för att bli som OSS när vi är NYKTRA. Jag tror att jag är mycket mer insatt i detta än du då jag faktiskt har egen erfarenhet av medicinen och bland annat är påverkad av den just nu. Annars hade jag nog legat i sängen fortfarande och kollat på TV, inte pallat klä på mig, inte diskat, inte städat undan, inte ens orkat gå till toa. Ingenting. Sedan har jag kanske tur och blir hyperaktiv och då skapar jag väl ännu mer disk genom att gå igenom hela kylskåpet och sedan sätta mig framför datorn och glömma bort det. Och jag är hemma hos min pojkvän.

  • Lina skriver:

   ja då kan man ju lägga ned alla behandlingshem och fängelser eftersom dom har självbehandlats sig.

  • Albertsson skriver:

   Det är enklare än så. Våra barn preparerar sig med centralstimulantia redan.
   Enligt svensk Wikipedia innehåller 1,5 liter av vanliga Cola-drycker koffein som motsvarar 2 kapslar Medikinet 5 mg till 1 kapsel Concerta 18 mg. Att missbruka eller överdosera koffein ger samma effekter som att använda amfetamin. Ingen vågar dock att ifrågasätta en etablerad drog och angripa giganter som levererar kaffe och koffeinhaltiga drycker.

 9. Väntar skriver:

  Eftersom man får stå 3 år i kö för att få träffa läkare som kan skriva ut medicinen så förstår jag att många går den korta vägen istället

   • Anonym skriver:

    Claes där har du något att granska. Åk ut på fängelserna och kolla hur många det är som hade kunnat vara skötsamma medborgare om de fått hjälp i tid. Hör med beroendevården, kanske ser du då att många som hamnat i dessa skugghörn är människor som på olika sätt har självmedicinerat. Givetvis skall man inte missbruka ritalin eller concerta! Det gynnar inte läget för oss som medicinerar! Sluta förfölj dem med ADHD. För om människor nu verkligen inte behöver dessa mediciner, inte är sjuka! Är det då samhället som är sjukt? Så trodde ju antipsykiatriska rörelsen på 60-talet. Själv är jag mer övertygad om att kan man hjälpa människor att må bra, så skall man göra det. Droger har det alltid funnits, vad är alternativet att vi hämtar ut medicin var dag? Att vi åter tar Beckomberga i bruk? Det finns bara en väg, ge så många möjligheter att ta för sig av livet så möjligt!

    • Anonym skriver:

     Om ett sjukt samhälle så behöver ju inte den ena orsaken utesluta den andra, ibland finns dom där oberoende av varandra och ibland i kombination

   • Anonym skriver:

    Claes där har du något att granska. Åk ut på fängelserna och kolla hur många det är som hade kunnat vara skötsamma medborgare om de fått hjälp i tid. Hör med beroendevården, kanske ser du då att många som hamnat i dessa skugghörn är människor som på olika sätt har självmedicinerat. Givetvis skall man inte missbruka ritalin eller concerta! Det gynnar inte läget för oss som medicinerar! Sluta förfölj dem med ADHD. För om människor nu verkligen inte behöver dessa mediciner, inte är sjuka! Är det då samhället som är sjukt? Så trodde ju antipsykiatriska rörelsen på 60-talet. Själv är jag mer övertygad om att kan man hjälpa människor att må bra, så skall man göra det. Droger har det alltid funnits, vad är alternativet att vi hämtar ut medicin var dag? Att vi åter tar Beckomberga i bruk? Det finns bara en väg, ge så många möjligheter att ta för sig av livet så möjligt!

   • Jens skriver:

    Själv fick jag vänta i 4månader, så alla får inte vänta i flera år.

   • Cloudyfields skriver:

    Intressant? Är det din enda kommentar?
    Anledningen varför det ser ut såhär är den lobbying som bedrivits och ni just nu bedriver MOT medicinerna.
    Är du stolt? Och inser du din medverkan  och är beredd att ta ditt ansvar du har i denna problematik? 

  • Det där är så sjukt sant. Både jag och många jag känner som har liknande problem har fått tag i både amfetamin och receptbelagd medicin för att ha någonslags krycka i vardagen, för att det tar sådan TID att få hjälp. Även folk som missbrukat och sedan förstått att de har ADHD och egentligen självmedicinerar. ADHD leder oerhört lätt till missbruk. Det finns ju ingen annan utväg. Man får ju ingen hjälp!

   • Mikael Bynke skriver:

    Du har helt rätt. Självklart ska den som kan bli hjälpt av en medicin få möjlighet att använda den för att få ett mer fungerande liv!
    Sen funkar tyvärr inte ritalin/concerta/metamina lika bra på alla som fått ADHD-diagnos. Det sker nog en viss överdiagnostisering beroende på att ADHD inte är en medicinsk diagnos utan en beskrivning av vissa personlighetsdrag. Själv känner jag flera stycken som har diagnosen men som absolut inte behöver medicinen och därför säljer den vidare för att få snabba cash.

    • Rune Malmborg skriver:

     Jag vet inte hur andra har fått sin diagnos-men för mig var det först intervjuer info/kriminalvård/psyk/från det jag var liten så att det skulle slinka igenom nån som inte blev bedömd med dignos! (No way-finns inte!
     Karl-Rune Malmborg Skånesbrukarforening

     • bidibam@msn.com skriver:

      Micken63. Har suttit på anstalter till O från sen slutet på 80- talet. På österåker tog en uppsökare kontakt med mig någon gång i mitten på 90- talet för att undersöka åtefall i brottslighet, och då var adhd inte ett begrepp som var sjäv klart , men man gjorde studier på sk återfallsförbrytare. Senare2006 då jag fick min diagnos+ medicinering når jag bra tack vare ritalin, har mina rutiner körkort+ ett liv , ett fungerande liv som jag värdesätter mer än allt. Med tanke på hur jag levde i drog O anstaltsmiljöer i över 25 år. Förstår inte riktigt vad ni stormar om. Äntligen har jag hittat i hamn. Gud vare med er.

 10. Tst_homer skriver:

  Dessutom försvårar det att kunna ta körkort , så frågan är , skall man må så jävla dåligt ? Eller skall man få hjälpen ( 3 år senare ) och bli mer stämplad som en psykopat och bli nekad och inte kunna ta det , körkort är som fågel vägen , ( frihet ) som vissa andra ALDRIG KOMMER ATT KUNNA UPLEVA för att vi har våra problem , dessutom inte självmant utan att våra hjärnor inte uppfattar det vanligas hjärnor uppfattas …. Vad är rättvisa ? Vad är en bra psykvård ? Jo det det är om man är snuskigt rik och kan GÅ FÖRE ALLA ANDRA I KÖN! så vi som är fattiga blir mer drabbad för att vi är fattiga , DE E LA FÖR FAN INGEN JÄVLA RÄTTVISA DET !!!!! Dom som nu är mångmiljonärer , kan dom inte skänka sina små smulor om ens det , det vill säga ( 50 miljoner ) till vården osv …., är man rik får man hjälp , är man fattig tar det 300 år innan man ens får hjälp.

 11. BB skriver:

  Det är ju inte så konstigt kan A äta det så kan väl B äta också eftersom det inte är något farligt med amfetamin

 12. J Rau skriver:

   Polisens beslag ökar dramatiskt ”Unga använder det istället för hasch”. de är inte hasch i ADHD MEDICIEN, era jävla små missfoster

  • J Rau skriver:

   säg fan inte att unga änvänder det isället för hasch, de är isället för amfetamin, för adha medicien syns inte på piss men de gör amfetamin, sluta hacka på alla väx upp isället,

   • lisa skriver:

    Detta läkemedel kan ge positiva resultat vid drogmissbruk!!!

   • Danne skriver:

    ingen har hittills sagt att det används istället för något annat, däremot ökar användningen för att det troligtvis är lättare att få tag i idag, för 10 år sen va amfetamin betydligt svårare/dyrare för en tonåring att nyttja, idag är gränsen mellan hasch och amfetamin/methylfenidat betydligt mindre. 
    Bara för att förtydliga mer för dig så ”syns” det precis lika mycket på ett pissprov som amfetamin.

  • Claes Petersson skriver:

   Hårda grabbar i den här tråden…
   Till J Rau och Anton: Som jag skrivit tidigare jämför vi inte effekterna av hasch och metylfenidat utan refererar till artikeln  i Östran där det konstateras att det förekommer en byetshandel – hasch mot adhd-medicin.

 13. Anton skriver:

  Polisens beslag ökar dramatiskt ”Unga använder det istället för hasch” – effekten av metylfenidat är ju för fan raka motsatsen mot effekten av cannabis… Vad är det för genier som skriver egentligen?

 14. Anton skriver:

  Polisens beslag ökar dramatiskt ”Unga använder det istället för hasch” – effekten av metylfenidat är ju för fan raka motsatsen mot effekten av cannabis… Vad är det för genier som skriver egentligen?

 15. Trazan_63 skriver:

  varför pratar ni bara om dom mediciner som innehåller central stimulanser de kom en jätte bra medicin för några år sen nu som inte innehåller några centralstimulanser själv fick jag som 43 åring min diagnos efter ett helt liv av missbruk kombinerat med arbets narkomani i dag går jag på medicinen stratera som inte inehåller några central stimulanser men ni andra som har conserta,ritalina,metamina,mm ni är så rädda för att bli av med er medicin för de är ni som langar, Stratera som jag själv har är den bästa jag har fått och man fungerar väldigt bra som mäniska.

  • Danne skriver:

   jag vill inte skrämma dig på något sätt för alla mediciner har sina biverkningar, men en orsak till att jag personligen aktar mig för Stratera är ju på grund av att det är en väldigt ny medicin som egentligen är framtagen som antidepressiva. Däremot är det den enda av medicinerna idag mot adhd som det forskats om och som visar att män bör vara försiktiga med den på grund av dess påverkning av prostata, det är en av anledningarna att jag som man hellre väljer något annat, dessutom har den vid flera tillfällen konstaterats vara orsaken till biverkningen ”plötsligt dödsfall” som står med på bipackssedeln, den orsaken är tillräcklig för att jag väljer att avstå. Däremot skulle jag aldrig i hela mitt liv sälja/ge bort min medicin så döm mig inte innan du fått höra min orsak är du snäll.

   • Trazan_63 skriver:

    Du har helt rätt det som du skriver, min första medicin var conserta men jag fick det som kallas vaskulär vilket innebär att jag får inre blödningar av metamfetaminer. Så stratteran är det enda som jag kan äta eller fortsätta med canabis som jag kämpar för att får lagligt vilket andra fall i sverige har fått och då heter medicinen Dronabinol

    • Danne skriver:

     kan jag på något sätt komma i kontakt med dig? orsaken är att jag har problem med alla metylfenidaten och den där ”lilla” biverkingen var något jag råkade ut för häromveckan, ingen säger sig veta något och jag blev nu nyfiken på hur det yttrade sig mera för dig.

     Ska absolut googla mer på detta angående vaskulär iaf. Tack för tips.

 16. suck skriver:

  Kul att ni jämför ritalin/concerta och hash. Ni är ju dummare än tåget. Tänk om jag också kunde få en journalist examen i flingpaketet. 

  • Claes Petersson skriver:

   Hur då jämför menar du?
   Vi refererar till artikeln i Östran där det berättas att vissa byter hasch mot ritalin och concerta.

   • Sören Backman skriver:

    Vilka vissa???  Ritalina o hasch är som att jämföra äpplen och tuggummi, ska ni skriva om saker varför inte införskaffa FAKTA??

    • Claes Petersson skriver:

     Hej,
     Vi har aldrig jämfört hasch med ritalina.
     Läs artikeln.

     • mister adhd skriver:

      du som skriver för en av landets största tidningar borde väll i stället för att ställa oss med diagnosen adhd i dålig dager kunna skriva artiklar som hjälper oss till ett bättre liv.

     • Fru ADHD skriver:

      Hej så här ser det ofta ut när någontin nytt dycker upp som människor inte har kunskap om. Vi som har ADHD är så trötta på att behöva förvara oss. Medeciner i alla former tas av många människor. Just nu är det den här debatten som är på tapeten. Det här kommer att lägga sig fram över men det är många längs vägen som tar stryk just i den här frågan. Det är så många som behöver just dom dom läkemedlen för att få ett drägligt liv. Det här läkemedlet eller många andra går att få tag på överallt om man vet var man ska vända sig. Tänk om jag hade kunat fått den hjälp min 12 årige son får med fantastiska lärare och concerta. Så hade jag förmodligen både kunat läsa skriva räkna idag. Men tyvärr är det så att jag är en av dom som lyckades ta mig igenom hela grundskolan utan att lära mig det. Idag är jag 47 år. Mvh Fru ADHD

     • Gäst skriver:

      Tror du på fullt allvar att svenskar kan ta till sig skriven text, väldigt många har problem med att ta till sig vad det egentligen står och drar egan slutaster av allt, lite märkligt, måste vara den bristfälliga skolgången där många går ut skolan utan fullständiga betyg numera.

   • suck skriver:

    Såhär menar jag: http://imgur.com/n9Iwt

    Sedan menar jag att din artikel ÄR DÅLIG med att jämföra din ev. journalist utbildning med en pressent från te.x. ett paket frosties. Flest likes vinner :P 

   • Anonym skriver:

    Ni refererar till artikeln i Östran (sen när blev en lokaltidning i Östra Småland). Av vikt för en Sveriges ledande tidningar? Finns det inte annan och bättre källor för detta? Detta är inte ett lokalt fenomen? Handlar det om enstaka individer i en del av Sverige där det för en gångs skull är lite mindre tillgång till droger?
    Man gör den här typen av referat när man googlat lyckats hitta något som man anser kan passa ens egna agenda. Inte när man är påläst och på ett rättfärdigt och oberoende sätt vill påvisa någonting.
    Dessutom genom att skriva att vissa byter hasch mot Ritalin och Concerta, så skapar man indirekt en koppling till DROGER. Du hade lika gärna kunnat skriva, att de byter X (drog) mot Ritalin och effekten i media blir den samma.
    Att du sedan i samma inlägg publicerar en rad fakta som skall påvisa en ökning utav centralstimulerande mediciner på svartamarknaden ökar också kopplingen mellan ADHD, ADHD-mediciner och kriminella aktiviteter.
    Vad är då de bakomliggande faktorerna? I detta fallet när dina läsare läser din artikel blir det ganska självklart att de kopplar det till AB:s skriverier om att det skrivs ut för mycket centralstimulerande. Att därför säga att ni inte vinklar denna debatten är skrattretande! Det är att undervärdera mottagaren! Att sedan bara sitta och ducka bakom ett ”läs artikeln” jag bifogat en länk till är oerhört svagt av dig som skribent på en utav Sveriges ledande kvällstidningar. …Jag trodde du hade tagit dig på att granska psykvården, inte smutskasta oss som är diagnostiserade med ADHD. Tänk er för nästa gång, tänk på att ÄVEN det ni INTE skriver bidrar till förståelsen eller oförståelsen. För att jag har ADHD innebär inte att jag är kriminell eller narkoman eller liknande. Faktum är att jag verken röker, dricker (dricker gör jag bara om det är högtidsfest, bal, bröllop dyl) jag tar heller inte några droger. Jag har en högskoleutbildning, jag har ett bra arbete inom det jag utbildat mig till. Men jag säger dig att det fanns en tid (alltid innan!), innan jag fick medicin då allt var kaos, då allt var ett helvete. Då kunde mycket ha gått illa. Ritalin hjälpte mig att hjälpa mig själv att ta mig ur min situation, få fokus, pusselbitarna föll på plats. Det gör mig inte hög, jag har inte haft några biverkningar, jag sover bra, faktiskt bättre än jag gjorde tidigare!
    Granska på, men gör det med lite mer fingertoppskänsla. Som jag ser det har ni, om ni skall kunna göra detta på ett bra sätt, ett ansvar gentemot de människor som kommit, eller kan komma att fara illa. Denna typen av artiklar bidrar inte till allmänhet får en ökad förståelsen av människor som undertecknad med ADHD-hinder. Ni skulle kunna göra en skillnad! Ni borde vara skyldiga dem med dessa hinder att göra en skillnad! Hade detta handlat om människor vars hinder hade tydligt synts på dem. Eller religion, etnicitet, sexualitet etc. Hade det säkert funnits en mycket större försiktighet. Tyvärr har vi med ADHD och de som har Aspergers kommit att bli den nya slagpåsen. Tänk efter varför tror du att folk säger ADHD om något som är fel eller något som de tycker illa om? Finns det inte likheter med hur folk en gång i tiden använde CP. Båda två är neurologiska hinder, det ena går att se utanpå, det andra inte! Det ena finns det ingen människa som kan komma undan med att använda som skällsord, det andra är fritt fram! Varför tror du det? Kan det ha något att göra med förståelsen för ämnet? Aftonbladet hade tidigare en kampanj där de stod upp för människors lika värde, det var fint! Men tydligen hör inte vi med ADHD och de med Aspergers till denna kategori, vi har istället ”mördarediagnosen” etc. Ni hade aldrig skrivit något liknande om en speciell etnicitet!  NU NÄR NI DISSAT OSS, för ingen vill mer än vi att det som bidrar till att röja våra hinder inte skall hamna i fel händer och utnyttjas på ett sätt som gör att vi får dålig publicitet. KAN NI KANSKE HJÄLPA TILL ATT ÖKA FÖRSTÅELSEN FÖR VÅRA HINDER!!! Kanske dags att trycka upp lite klistermärken och dekaler!

  • Baad skriver:

   Ritalin/Concerta är ju uppiggande. Det är väl knappast Hasch!!

   • Gäst skriver:

    Men människa, läs texten igen så ser du att ingen har skrivit att Ritalin/Concerta skulle vara som hasch !!

    Vad är det med svenskars läsförståelse egentligen ?

  • Viktorm skriver:

   otroligt bra sagt ! 

   detta är ju för underbart att läsa eftersom de flesta som skrivit inte har koll över huvud taget ! 
   jag äter concerta och har gjort det sen 8an då jag var 14 och äter det fortfarande varje dag, kan hålla med om att de saker ni säger är rätt till en viss del men mycket av de som sägs också är ju helt bakom flötet. skaffa bättre information innan ni tar upp dessa saker igen för detta gör det ju bara pinsamt! 

  • andreasaik skriver:

   det är nämligen så att bägge dessa substanser verkar positivt vid en ADHD problematik, i tyskland finns det tex adhd-medicin som är gjort på cannabinololja. Men tyvärr är det inte legalt i vårat land än.

 17. Wikingo skriver:

  Fick diagnosen adhd som 45 åring. Fått ett normalt liv o kan numera sova varje natt! Istället för var tredje!!!! Lugnare över lag. O idiotförklarar inte längre alla som inte orkar……

 18. Anonym skriver:

  Skulle detta vara någon skillnad på dessa mediciner och andra mediciner som missbrukas? Snacka om att inrikta sig på en viss grupp som råkar utmärka sig i samhället! Jag har själv ADHD och får medicin(som jag inte säljer eller byter) och har märkt av den häxjakt som pågår eller som jag iaf uppfattar det!

 19. Dani skriver:

  Svart marknad? Det krävs kopiösa mängder utav AHDH preparat för att få ett likartat drogrus som av traditionella droger. De som missbrukar dessa preparat har oftast odiagnostiserad ADHD. De som använder dessa preparat i svart syfte är främst studenter och undersökningar pekar på att de går ovetandes om att de har ADHD. Artiklar som denna gör det bara svårare för människor att behandla sin sjukdom. Lägg av! Tänk på hur ni vinklar era artiklar för att sälja erna vidriga tidning.

 20. byter hasch mot adhd medecin .
  har de inte helt olika effekter ?

 21. Honohan-7363 skriver:

  ni alla som verkar veta så mycke om adhd och medicin då måste väll ni veta hur debatten går om adhd och cannabis de jag vet är att läkemedelsverket har godkänt att man för föra in cannabis i sverige som läkemedel å den medicinen heter Dronabinol och är en konsentrerad cannabis olja jag tycker att ni som inte vet något om att leva med adhd eller missbruk ska ta och dra sig ur den här debatten för ni gör er bara löjliga i era utalande om adhd och medicin imot de.

 22. Sidney_tre skriver:

  kan ni uppge mail-adressen till  Kristina Edblom tack.. då av någon konstig anledning OUTLOOK inte fungerar eller går att installera på min dator..  :)

  eller Kristina.. hör av dig till mig..jag har en milt sagt annorlunda historia att berätta!

  sidney_tre@hotmail.com   0736189200

 23. Äntligen levande skriver:

  Av alla kommentarer kan man tydligt se hur okunskap föder fördomar av alla de slag. Ingen verkar (vilja) se hela bilden, leta information eller klara av att sätta sig in i andras situation, utan slår sig för öronen, vältrar sig i och skriker ut sina fördomar.
  Utan självinsikt, kunskaper, erfarenheter och medmänsklighet kommer man ingenstans. Kanske är det helt enkelt bara missunnsamheten som talar när folk skriker ”knark” om mediciner som ger andra ett liv?
  Hur som helst är det pinsamt att uttala sig självsäkert om något när det samtidigt är obehagligt tydligt att det anses som mindre energikrävande att sprida rena faktoider istället för att först kolla upp sanningshalten i det man skriver.

 24. Anonym skriver:

  Hej på er. Jag är en kvinna med 2 flickor som har diagnosen ADHD. Den äldsta fick sin diagnos i småskolan och vi testade då Concerta på henne. (Vi var skeptiska från början.) Vilket inte funkade för hon blev sjövild i humöret. Vi slutade direkt med den. Fick då testa en ny medicin som har funkat bra, medicinen heter Strattera. Ett tips till alla som inte vill ge dessa andra tabletter. Den yngsta dottern har nyligen börjat på utredning, verkar som att hon också har ADHD men är inte lika hyperaktiv. Den yngsta flickan har vi försökt hjälpa och få utredning på hela skoltiden nästan, men aldrig någon som tagit oss på allvar. Den yngsta har ofta sagt att hon känt sig annorlunda och jämfört sig med andra barn, framförallt de sista åren. Hon äter nu Concerta på prov till att börja med. Båda tjejerna går nu på högstadiet. Tycker inte att människor som själva inte upplevt detta ska uttala sig och tycka så mycket då en del inte riktigt verkar veta vad de pratar om. Det är inte lätt att förklara för ett barn i småskolan eller mellanstadiet att det inte är något fel på henne utan bara inte får den hjälp som hon har rätt till. Kan ju tillägga att den yngsta flickan blev mobbad under hela låg och mellanstadiet av jämnåriga och klasskamrater. Mobbningens kanske allvarligaste incident var nog när hon blev misshandlad av en pojke i klassen. Men de psykiska menen av allt detta kommer hon nog att få leva med hela livet.

 25. Erika skriver:

  Vad är det som är uppseendeväckande? Ni kan göra en likadan granskning med andra typer av läkemedel än adhd-medicin som används i missbrukssyfte, t.ex. tramadol, citodon och andra smärtstillande.

 26. Sören Backman skriver:

  Legalisera genast den nyttiga växten cannabis och sluta sälja kemiskt skit till våra ungdomar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 27. Sören Backman skriver:

  ADHD är en påhittad diagnos för att prångla knark!!!

  • mister adhd skriver:

   va fan bygger du de på nu då du är ju så djävla klumpig i ditt utalande men man märker tydligt att du inte vet eller har någon erfarenhet av adhd

   • Viktorm skriver:

    sören, det var ju det sjukaste jag någonsin hört!

    jag äter concerta och det funkar skit bra för mig i skolan! 
    men visst att läkarna gör fel och säger att alla har ADHD och sedan ger folk läkemedel när det egentligen inte ens behövs men för de som verkligen har ADHD (som jag) hjälper det otroligt mycket i skolan och utanför!

  • Linnet skriver:

   Din okunskap lyser igenom…

 28. Kungen_035 skriver:

  Det används förfan inte istället för hasch, dummaste skiten jag hört. Det används istället för tjack, därför det kallas tjack-piller ute på gatan. Aftonbladet är den värsta sidan som finns, varför finns ni ens? skriver bara felaktiga fakta hela tiden.

 29. Emil Hellstrom skriver:

  Borde vi inte se det positiva att ungdomar använder uppåtstimulerande än någon fördummande haschisch?

 30. Sidney_tre skriver:

  OM ADHD ,funktionshinder och at uppfylla Drömmar och bra tankar!!

  http://www.dromstipendiet.se/142

  Ta 2min av er tid! Mer behövs inte..och läs min motivering!

  Den handlar om att uppfylla drömmar och om bra tankar..men även om myndighetsmissbruk mot ”funktionshindrade”

  Rösta genom att trycka på den gröna ”gilla-knappen” på min länk/sida..

  orkar ni inte läsa..eller kan inte läsa..eller vill inte läsa eller nåt hårt faller ner ifrån himlen och träffar er ipod så hela livet e förstört..typ..
  så kan ni bara nöja med er att rösta!! =)  ;p

  oki det är lite stavfel o så…men så går det när man skriver i överfart..

  OM NI GILLAR MIN MOTIVERING – länka den gärna vidare :)
  Om ni inte gillar den-länka den inte vidare :)

  tack på förhand// Sidney

  • mister adhd skriver:

   jag hoppas att du är medvetem om att vi med adhd har väldigt svårt att konsentrera oss på att läsa samt att vi i väldigt många fall lider av dyseleksi

 31. Yon skriver:

  Ja om man försöker få ett haschrus av concerta/ritalin så är man ju bara dum i huvudet. Så långt ifrån varandra det bara går

  • mister adhd skriver:

   entligen någon som säger något vettigt här nu,bra skrivet

  • Danne skriver:

   tror inte det är någon som försöker det iofs och läser du det du grundar det på en gång till så kommer du nog fram till att din kommentar var ganska överflödig och saknade substans.

 32. Sven skriver:

  Alla mår bättre av centralstimulantia, det är därför inte ett kvitto på att du har adhd om du mår bättre av dessa läkemedel. Alla som tar centralstimulantia får lättare att koncentrera sig, får fler saker gjorda, minskad trötthet och känner sig pigga och glada. En stor del av de ungdomar och vuxna som idag får diagnosen adhd add gick tidigare under någon av de bipolära diagnoserna. De medicinerades med Lamotrigin, allt som oftast utan några positiva resultat, många blev istället sämre, trötta och svårt att koncentrera sig var mycket vanligt. Det är självklart att dessa människor känner av en avsevärd förbättring när de går från Lamotrigin till något av amfetaminpreparat. Man kan ju undra om detta var planerat och uträknat av läkemedelsjättarna.

  • Danne skriver:

   bara för att förtydliga din något sneda uppfattning om hur amfetamin/metylfenidat påverkar en person med adhd.

   En person utan adhd påverkas precis på det sätt du beskriver, en person med adhd kan helt plötsligt fungera som du själv i din vardag, med andra ord precis tvärtom mot det du beskriver, du kan tex bli väldigt trött eftersom du faktiskt för en gångs skull känner din egen trötthet och hjärnan inte går på fullvarv för att hålla dig vaken, du kan koncentrera dig på EN sak och inte TIO som du normalt sett gör, får mindre saker gjorda per dag men lyckas göra varje sak färdig istället för att sluta när man tröttnar eller ser något annat som också måste göras när hälften är kvar att göra av den första uppgiften, snarare känner man sig oftare trött och glad? det vet i fasen, vill nog påstå att man kommer närmare sina sannare känslor och det oftare handlar om att man mera är lessen över en massa saker som normalt sett bara skulle rinna förbi.Bara en annan sak, som du säkert förstår så har jag adhd och just nu är utan medicinering vilket även gör att min meningsuppbyggnad och sätt att förklara saker och ting på blir jobbigt att läsa och ibland rörigt oförstående, med medicin är det en helt annan sak, jag väljer själv att vara utan vissa dagar för att mina biverkningar ibland är hemska.

   • Sven skriver:

    Bra att dublir hjälpt av din medicinering och att du har rätt diagnos. Tror dock att det är en överdiagnostik vad det gäller adhd på säkert 90 procent. Helt enkelt en oseriös marknad med stora ekonomiska intressen. Tidigare fanns denna överdiagnostik inom det bipolära spektrat, också livslång behandling och garanterad försäljning. Intressant och veta hur många av er som nu medicinerar med centralstimulantia som tidigare haft diagnos bipolär 2 och som medicinerats med Lamictal (Lamotrigin)

    • mister adhd skriver:

     jag tror att många håller med mig när jag säger att du ska skriva svenska å inte latin.

    • Danne skriver:

     jag har ingen sådan diagnos i grunden och heller inte blivit behandlad med något annat, däremot en missbrukarbakgrund från tonåren till 30 års ålder, drogfri i 5 år lite drygt tills jag nu för 7 månader sen fick min diagnos, tro mig att jag va motvillig till att börja med medicinen med min bakgrund men jag höjde den till skyarna redan efter 3-4 månader när det var lagom inställt, jag har aldrig känt ett sånt lugn, somnat så lugnt och sovit hela nätterna. Dock är jag fortfarande emot medicinen och håller på att gå ner så långt jag kan för att ligga på minsta möjliga dosering enbart för att få lugnet och inte behöva sova med tv/radio i öronen på nätterna bara för att få tyst på mina tankar om jobb/familj/husbygge/ etc etc.

     För övrigt håller jag helt med dig angående överdiagnostiken och är rädd för att många får diagnos utan att gå till botten med problemet, framförallt när det gäller barn och ungdomar. Samtidigt så är jag glad för dom som kan få en tidig diagnos för att slippa gå igenom ett halvt liv fyllt av skit för att sen äntligen i vuxen ålder få ett svar på varför man har gjort sina val. Ibland kan det vara för sent, vissa saker går ej att förändra och få ogjorda, tex när ens far går bort alldeles för tidigt och allt han har fått se är ett liv i 37 år som kantats av problem, han får aldrig ta del av det ”goda” som finns i en, sån ångest får man brottas med.. 

 33. Dannie Andersson22 skriver:

  Är det så att de som tidigare rökt hasch har självmedicinerat då deras vardag fungerat dåligt? Att de nu har hittat ett receptbelagt läkemedel som gör att de fungerar bättre? Kanske stödet av familj och vänner saknas vilket gör att det svårt att söka professionell hjälp. Därmed får man söka efter medicinen på marknaden där man tidigare funnit hasch!?

  • mister adhd skriver:

   de du skriver är nära sanningen själv började jag själv medicinera mig 1976 med canabis i dag går jag på ADHD Medicinen Stratera som hjälper mig å de är en adhd medicin som inte innehåler några centralstimulanser

 34. Anonym skriver:

  Är det ingen som gör kopplingen droganvändning – självmedicinering? 

  Är det inte så att väldigt många som använder droger gör det för att må lite bättre? Och har inte alla rätt att må bra? 
  Så fort ni skriver narkoman om en droganvändare så stänger ni dörren för medmänsklighet och ser allt genom ett moraliskt filter.
  För väldigt många människor är ett ”dolt” självmedicinerande enda alternativet eftersom vi ser så ner på de med problem eller som inte mår bra. Mer moraliserande fördjupar bara självmedicinerandet.

 35. Hojjten skriver:

  Som ett obotligt problembarn under hela skolgången samt, att jag aldrig kunnat fokusera 100% på mina arbetsuppgifter på dom få jobb jag lyckades få, så blev en sen diagnos(ADHD) räddningen för mig!
  Då jag inte ville börja med medicin första åren efter diagnosen, blev det inte mycket bättre, men nu har jag haft Ritalin i snart tre år och det har gjort underverk!
  Så klanka fan inte ner på mig och tusentals andra som har fått ett bättre LIV!!!

 36. Anna skriver:

  Här är det lättare att få tag svart på medicinen än vad det är att få tag i sprit. Om man är omyndig vill säga. Många vuxna idioter säljer skiten till trasiga själar här. Och tragiskt nog ”räddar det livet” på många. Man orkar med livet. För stunden.. Och många vet om hur det går till. Har själv anmält. Men vad händer? Ingenting! Det gör mig både förbannad, rädd och ledsen. Förut fanns det en läkare man kunde kontakta efter kontorstid. Han har jag dock inte sett på ett tag. Men finns väl fler.. Tragiskt! 

 37. Björn skriver:

  Jag tar metamina pga min adhd, det är inget jag vill göra, ingen vill ta vill väl gå på medicin, jag vill vara frisk och må bra som folkt utan adhd . Det är nog media hypen som gjort medicinerna så populära. folk som ”knarkar” på den typen av medc måste ju må helt fruktansvärt

 38. Andres skriver:

  På nedgång alltså…..

 39. DrNoFace skriver:

  Det är väl självklart att där finns en missbruksmarknad för Ritalin/conserta då personer som inte har ADHD får ett amfetaminliknande rus.

 40. Linnet skriver:

  Claes.

  VAD exakt vill du ha fram för budskap i denna artikel?
  JA vi som använder dessa mediciner VET att det finns en svart marknad och kan således tjäna pengar på det. MEN det blir också vi som får må dåligt om vi avyttrar vår utskriva medicin på svarta marknaden. Eftersom man får en viss dos föreskrivet som skall räcka en viss tid.

  • Gäst skriver:

   Kan du inte ta till dig texten eller vad är problemet ?

   • Linnet skriver:

    Jo jag kan ta till mig texten mycket bra, men VAD vill han att vi skall debattera? ATT det finns en svart marknad för dessa mediciner är inte okänt.

    Vad exakt ville du ha fram?

    • mister adhd skriver:

     du har helt rätt i att de fins en svart marknad på vära mediciner en kapsel rittlina kostar i dag 40 kr på plattan å jag tycker att det är väldigt märkligt att inte samhället känner till de (sarkastisk nu) ej riktat mot dig.

     • Linnet skriver:

      Klart samhället känner till den svarta marknaden.
      Den kommer alltid att finnas där oavsett vilka kontroversiella preparat det gäller.
      Om man nu skall göra en granskning av psykiatrin och mediciner så kan det vara på sin plats, att undersöka varför så många vuxna byter från Concerta/Ritallina till Metamina pga det är så många biverkningar med Con/Ret.

     • mister adhd skriver:

      helt rätt skrivet av dig

 41. okunskap_dårskap skriver:

  Som flera redan skriver i kommentarerna så är det inte ovanligt att läkemedel används i missbrukssyfte så även centralstimulerande läkemedel.

  Själv anser jag inte att det här ens är något som hör hemma i debatt om ADHD och medicinering eftersom det inte är på något vis relevant för hur den vården ser ut och vad ADHD är och givetvis så är det här läkemedel som endast ska brukas av personer som har behov av den.
  Vad det däremot skapar är misstro mot läkemedel som kan hjälpa så många att klara av en skol/arbetsvardag , hur många okunniga föräldrar läser det här och blir rädda för att sätta in det här om det behovet finns .
  Har redan sett resonemang som går ut på att föräldrar väljer bort det eftersom det är ren narkotika och att det är missbruk även om man har behovet och får det utskrivet under kontroll.
  Brukar ställa motfrågan om dom anser att t.e.x. diabetiker är missbrukare eller personer med andra sjukdomar som tar ibland starka mediciner för att klara sin vardag.

  Sen kan jag för mitt liv inte begripa byta ut hach och istället ta centralstimulerande..sanningen är väl att dom som tar det här i missbrukssyfte inte bytt ut något alls petar i sig vad som helst i princip.

 42. Anonym skriver:

  Vem använder typ Concerta istället för Hasch.?! 
  Journalister vet ingenting. Sluta ljug. Istället för amfetamin och kokain kanske.

 43. björn skriver:

  Det berättas om unga missbrukare som till exempel byter hasch mot adhd-läkemedel i missbrukssyfte. 
  dom här personen som skulle göra ett sådant byte, kan du inte intervjua dem? låter så jävla långsökt bara…

 44. mister adhd skriver:

  av egen erfarenhet så vet jag att canabis är en ibland dom bästa mediciner mot adhd och personligen så tycker jag att canabis ska legaliseras i medicisinskt syfte för bevisligen så fungerar de väldigt bra mot adhd se svt,s inslag om Dronabinol som är en ren canabis olja.

  • Linnet skriver:

   Jag är beredd att hålla med dig, men för att få prova Dronabinol skall man först ha provat Metylfenidat ex Concerta ,Metamina som innehåller Dexamfetamin osv. Och som ett sistahandsalternativ prova Dronabinol.

   För att förtydliga för alla okunniga:

   För oss som har ADHD och äter denna mediciner handlar det inte om att komma upp i något rus, det handlar om att få ett drägligt liv.

 45. Tradigadu skriver:

  Jag är inte så säker på att det sprids från de som får medicinen utskriven. Det finns massor av s.k. apotek på nätet. Att kopiera ADHD-medicin är nog heller inga problem om man sitter på kemikunskaper och någon gammal sovjetisk medicintillverkningsutrustning.
  Det finns de som missbrukar vad de får tag på och när media kör sitt drev, så som de nu gör mot OSS som har ADHD och de mediciner som vi använder så ökar de samtidigt intresset för det bland grupper som är intresserade av att berusa sig!
  Jag kan dock inte se vad som skulle vara idén med att ta Ritalin eller Concerta eller liknande, när det ända som blir följden är en alldeles för hög puls och en förmodligen en galet svår huvudvärk. Det är liksom inte samma som amfetamin!!! På apoteket säljs koffeintabletter receptfritt, de har förmodligen högre påverkan om nån har önskan att berusa sig! Ännu en gång AB Get a life!

 46. Anonym skriver:

  Hasch fungerar bättre mot ADHD än amfetaminsurrogatet ritalin etc

 47. Anonym skriver:

  Åtminstone indirekt!

 48. Jens skriver:

  Sälja medicin låter märkligt, man får inte ut mer än vad man har recept för och vad hjälper det att sälja 30 piller i månaden? Det är inte bara att gå ner på apoteket och hämta ut medicinen hur som helst som AB verkar försöka få folket att tro. Det finns faktiskt folk som har fått ett helt nytt liv av concerta, ritalin men det vill AB sticka under stolen helt. Ska man granska något måste man både titta till höger och vänster.

 49. Anonym skriver:

  En sak undrar jag över – vad har langning med granskningen av psykvården att göra? Är inte detta snarare ett ämne för kriminalreportern……

 50. Anonym skriver:

  ”Det berättas om unga missbrukare som till exempel byter hasch mot adhd-läkemedel i missbrukssyfte.” Ärligt talat så är väl ADHD-medicin närmare amfetamin än cannabis! Detta gör att det bara blir löjligt! Försök istället och finna varifrån medicinen kommer. Gör en sökning på nätet! Att presentera siffror kan väl alla göra, det är bara att Googla. Varför är det så??? Gillar inte dagens journalistik med korta enkelspåriga artiklar.

 51. Ditte E Holm skriver:

  Min dotters kamrat har ADHD och får rianetelin (vet inte hur det stavas). Tyvärr så missbrukar hon detta tillsammans med lugnande och antideppresiva som hon snor av sin mamma. Sååå många gånger jag tagit hand om henne, det verkar aldrig sluta. Och hon är över 18 så soc bryr sej inte…

 52. Wtf?! Vem fan byter HASCH mot concerta? Effekten av hasch är ju helt olik den av concerta. Jag kan tänka mig att många tar concerta för att PLUGGA (vilket givetvis kan anses vara ”fusk” om man nu inte har det utskrivet). 

 53. Och varför, VARFÖR fortsätter ni hålla på såhär? Vad har ni EMOT folk med ADHD? Ni sitter och ber om att folk ska rösta på vad för slags artikelserie Aftonbladets läsare helst vill se, och ÄNDÅ sitter ni och pushar och pushar på allt det här negativa angående ADHD och metylfenidat? Det finns GOTT om folk som har ADHD som INTE medicinerar. Det finns även gott om föredetta missbrukare vars MISSBRUK STOPPATS efter att de har börjat medicinera med concerta. Man ser stora framsteg inom kriminalvården när de inlåsta får KORREKT diagnos och vård!

  Jag får tillräckligt mycket skit från min omgivning för att jag tar MIN MEDICIN som jag behöver för att fungera, jag behöver inte att Aftonbladet snedvrider det hela ännu mer för svenska folket! Vad är ert problem?!

  • Claes Petersson skriver:

   Nja. 
   Om du följt bloggen har du kanske också läst om den här tjejen som berättar om hur hon fått ett bättre liv av adhd-medicin:
   http://pillerpengarpsykvard.aftonbladet.se/2011/09/adhd-medicinen-har-gett-mig-ett-liv/

   • Nej, det har jag faktiskt missat. Jag syftar på det som jag alldeles för många gånger sett på framsidan av Aftonbladet, det är därifrån som jag gång efter gång de senaste veckorna klickat mig in på liknande artiklar. Jag förstår inte poängen i detta. Och när jag läser kommentarerna här så ser jag att jag inte är den enda som börjar tycka att Aftonbladet nästan har en aktiv smutskampanj mot ADHD och läkemedlena som skrivs ut för att stötta dem som är i behov.

    • Lotta skriver:

     Jag läste vad du skriver och jag håller med dig om smutskastningen emot personer med adhd. Själv lever jag med en som har adhd och har gjort det i snart 2 år.

     • Ja, kan tänka mig att det kan vara påfrestande. Jag är själv oerhört påfrestande mot min omgivning. Man känner en oerhörd skam. Jag tycker att det är fruktansvärt förnedrande när man går in på Aftonbladet och det första man möts av är:

      ”Adhd-medicin säljs svart till missbrukare  Polisens beslag ökar dramatiskt ”Unga använder det istället för hasch”.”Man känner bara för att ge upp. Jag är trött på att försvara mig själv. Folk får väl tro vad fan de vill då. Det är helt lönlöst att försöka stå upp för sig själv. Känns så ofantligt surt när man själv anser att man försöker göra omgivningen en tjänst genom att ta den enda medicinen som ger mig någonslags förutsättning att ha en chans att leva upp till åtminstone en pytteliten del av samhällets förväntningar. Man blir ändå aldrig lämnad ifred. 

     • Lotta skriver:

      Jag tycker inte att det är påfrestande att leva ihop med honom. Jag visste vad jag gav mig in på för min man var helt ärlig emot mig från början. Sen hade han fördelen att jag är utbildad inom sjulvården så jag hade läst om adhd under min utbildning.

 54. En_tuff_pelikan skriver:

  Jag måste erkänna att jag inte helt förstår poängen med artikeln. Centralstimulantia är i princip det enda läkemedel som kan användas vid ADHD och det har otroligt god effekt hos många med sjukdomen. Självklart har det biverkningar, liksom allt annat. Att det sedan säljs på svarta marknaden som droger, vad har det med granskningen av psykiatri att göra? Metadon, ketamin,benzodiazepiner, you name it, säljs också illegalt. Att sen blanda in biverkningsprofilen och jämföra med Alvedon? Man kan ana en åsikt, både med artikeln och i Cleas Peterssons svar, även om Cleas påstår motsatsen. Men ställningstagandet försvann i röran.

 55. Trana6 skriver:

  haha!!! Vadå byter det mot Hasch?? Skit snack.. De är ju raka motsatsen mot varandra!! De tar det om dom inte får tag i Amfetamin..

  Hasch=Lugnande 

  ADHD-medicin=Speedad

  Bra koll poliserna har!!!

 56. Mu skriver:

  ”byter hasch mot adhd-läkemedel” roligaste jag läst på riktigt länge. varför byter dom just hasch, och inte pengar?

 57. Lena 59 skriver:

  Min son har ätit ADHD medicin i flera år ,först Theralen droppar,sen Ritalin och nu Concerta.
  Hade han inte fått sin medicin så hade hans liv varit ett rent helvete.
  Missar man att ge medicinen nån dag eller ger 1 timme senare en dag blir allt ett enda kaos för han och alla omkring honom.
  Jag är tacksam att dessa mediciner finns för att hjälpa dom som har dessa diagnoser och som behöver medicin för att klara vardagen.
  Men jag förstår mig inte på dessa idioter som säljer dessa mediciner svart på marknaden.

 58. Anonym skriver:

  Ytterligare ett bevis för att ADHD diagnoser går att
   bluffa. Om man får sin så viktiga tjack-medicin, för
  att sen kränga av den på gatan så var väl ändå
   diagnosen felställd.

  • Vet du hur en ADHD-utredning går till? Tror fan inte att du kan bluffa ditt IQ och T.O.V.A.n (särskilt när du inte ens vet VAD de söker efter eller HUR detta avläses). 

  • Linnet skriver:

   För att förtydliga för alla okunniga:

   För oss som har ADHD
   och äter denna mediciner handlar det inte om att komma upp i något rus,
   det handlar om att få ett drägligt liv

  • Olanzapin skriver:

   Hur tror du att ADHD diagnosen ställs egentligen? Tror du att man mäter en ADHD- halt i blodet? Diagnosen ställs efter olika kriterier baserat på vad patienten upplyser. Psykiatern har ingen röntgensyn, är heller ingen tankeläsare. Så självklart går en sådan diagnos att bluffa om patienten ljuger och hittar på. Så ditt ”ytterligare bevis” är tämligen meningslöst och något som redan är känt.

   • Anonym skriver:

    En tillförlitlig DIAGNOS ställs genom intervjuer med patienten, intervjuer med patientens föräldrar, släktingar, ev. partner. Skola, i vissa fall arbetsplats. Dessutom finns det olika tester som patient skall göra. Psykolog och psykiatriker undersöker dessutom patientens journal. Det är inte som att söka för en infektion då läkaren sällan gör något öht. Det är inte så att patienten kommer in och säger. -Hej, jag har ADHD, kan jag få centralstimulerande nu! Tvärtom så vill en del av dem som behöver medicin inte ha medicinen pga alla rykten som sprids via media, bloggar etc.
    Därefter patienten insättningen på ev mediciner, det kan ta tid att finna den rätta medicineringen. Fortsatt vårdkontakt följer eftersom Patient måste ta blodprov och testa blodtryck, och fylla i hälsodeklaration. …

    • Även blodprov innan för att säkerställa att man inte har sköldkörtelproblem och dylikt som kan ge upphov till liknande symptom. Och man kommer inte direkt till ADHD-utredningen, först träffar man en psykiater som antingen vidareremitterar dig eller ej, och detta just för att avgöra om det finns en sannolikhet att patienten har ADHD eller om patienten rentav ska remitteras någon annanstans då de kanske lider av någonting annat.

     I mitt fall gällde det även IQ-test. Visade sig att jag har ett ungefärligt IQ på 130, men på arbetsminnesdelen så fick jag ”bara” 114 i resultat. 
     Bor i Lund, min ADHD-mottagning är vid universitetssjukhuset.

     Concerta är en pissdrog att knarka på, det kostar jävligt mycket, vill man bli speedad så går man och köper amfetamin.
     Ska man fuska till sig en diagnos så går man väl och klagar över att man har ont. DÄR har ni ju något man kan BLUFFA om för att få oerhört starka preparat utskrivet.

    • Olanzapin skriver:

     Käre ChaimanMjau.
     Jag känner mycket väl till ADHD- diagnostik då jag jobbar som läkare inom psykiatrin samt under min studietid praktiserat inom barn/ ungdomspsykiatrin. Det är många tester, läkarbesök och samtal. Men givetvis kan man bluffa sig till detta om man är inställd på det. Detta pga att hela diagnosticeringen bygger på patientens och andras upplysningar. Om du är vuxen involveras varken familj eller skola och det är också frivilligt för patienten att bestämma vart upplysningarna får komma ifrån. Dessutom har diagnosen ställts ganska lättvindigt i på vissa håll. I dessa fall är det tal om feldiagnos. m något ganska lätt går och har gått att feldiagnosticera, kan man givetvis också bluffa med resultaten. Människor har lyckats med betydligt svårare bedrifter. Dock tror jag inte att det förekommer i väsentlig grad, då det är ganska meningslöst att genomgå denna tidskrävande process för att kunna sälja Ritalin på gatan.  

     • Det gäller iaf inte min diagnos. De sket nästan i självvärderingsgrejerna. De ringde bara till min mamma för att säga att jag med största sannolikhet har ADHD. Det märks på mig. De frågade väl runt litegrann men vi gick direkt på själva utredningen när jag väl blev remitterad, och detta var efter att de ordentligt undersökt att det inte är någonting annat (som t ex psykisk sjukdom eller sköldkörtelproblem och dylikt) som ligger bakom mina problem. Och då var det T.O.V.A.-testet och IQ-testerna som var avgörande. 

      Nu gäller ju detta Lund, visserligen. Är högst medveten om att ADHD-vården är väldigt eftersatt och undermålig i andra kommuner.

     • Anonym skriver:

      ”Dock tror jag inte att det förekommer i väsentlig grad, då det är ganska
      meningslöst att genomgå denna tidskrävande process för att kunna sälja
      Ritalin på gatan.” PRECIS! Och det är ju det som jag och många andra här på ett enkelt sätt försöker påpeka, just genom att redogöra för vad man utsätts för när man diagnostiseras.
      Lika så vill jag passa på att påpeka att jag inte säger att Ritalinet som säljs på gatan, inte skulle kunna komma från patienter. Jag säger bara att jag tror det är större chans att det kommer ifrån andra håll. Piratkopiering och utav läkemedel är big buisness. Allehanda preparat säljs på så kallade apotek på internet.

  • mister adhd skriver:

   En adhd utredning tar lång tid och är väldigt krävande personligen så gjordes min utredning av flera psykologer så att kunna bluffa till sig en adhd diagnos är nog inte så lätt

  • Anonym skriver:

   Egentligen är kommentaren alldeles för korkad för att öht besvara, men du kan ju fundera på om medicinen går inte att köpa på sk. nätapotek? Varför ta centralstimulerande när det finns receptfria centralstimulerande, jag menar om målet var att bli hög så finns det bättre preparat för att fixa det! Eller oroar du dig månde för att du kan bli out of buisness?

 59. Vi är fantastiska! skriver:

  Blir så jäkla besviken på AB när jag läser detta. Jag har ett barn med ADHD och hon skulle inte klara sin skolgång alls utan medicin. Att koppla samma hennes medicin med svartmarknad, missbruk och missbrukare är ju bedrövligt och så kontraproduktivt för hela diskussionen om ADHD. 
  Barn med ADHD största utmaning i livet är skapa sig ett gott självförtroende. Tänk själv, om du inte förstår din omgivning eller intuitivt kan anpassa dig till den. Vardagen blir då fylld misslyckade interaktioner och tillrättavisningar. Det är ADHD barnens vardag och gör det så svårt för dem att skapa sig ett gott självförtroende. Utan ett gott självförtroende så blir det betydligt svårare att fungerar i samhället. Och går det riktigt illa så är det just dessa barn som senare står där på svarta marknaden som AB skriver om. Så snäll skriv istället om alla framgångs sagor för barn och vuxna med ADHD. Så snälla skriv om positiva saker som människor med ADHD har lyckats istället. Det är den ända journalistik som verkligen gör någon skillnad om 100år.

 60. Hej skriver:

  Eller så är samhället så f*cked up’ att alla behöver medicin?

 61. BrainWasher skriver:

  Tycker också att det här var en meningslös artikel. Detta är ingen nyhet och om ni kallar det här för ”granskning” så borde ni skämmas. Ser ut som ett högstadieprojekt. Det är ingen nyhet att folk missbrukar läkemedel och med tanke på hur enkelt det har blivit att få tag på billiga antidepressiva/adhd-medicin av allmänläkare så är det inte ett dugg konstigt att det är poppis att sälja.

  • Linnet skriver:

   För att förtydliga det hela för dig och alla andra.

   Det är inga BILLIGA ADHD mediciner som du som frakt kastar ur dig.
   Concerta 54 mg kostar 745:50
   Concerta 18 mg kostar 490:50
   Båda burkarna innehåller 30 tabletter.

 62. Tarja_aulikki skriver:

  Medel mot ADHD är långt ifrån allt som det finns en svart marknad för. Varför inte ta upp det nya mirakelmedlet mot ångest, Lyrica? Läkare har sagt till mig att det sniffas och injiceras pga att många upplever en kick av det, särskilt i lite större doser. Det är inte ens narkotikaklassat i Sverige, däremot i vissa andra länder. Och eftersom det inte räknas som knark skriver många läkare hellre ut det än bensodiazepiner som fått mycket dåligt rykte. Läkarna är rädda att bli granskade av Socialstyrelsen (eller ännu värre, av kollegorna) om de skriver ut för mycket benso.

  • En_tuff_pelikan skriver:

   Det är inte därför läkare hellre skriver ut lyrica än benzodiazepiner i vissa fall. För det första används lyrica mot annat än enbart som ångestdämpande medicin. Det används mot nervsmärtor och epilepsi. På psykiatrisk avdelning använder man fortfarande benzodiazepin i högre grad, men preparatet skrivs helst inte ut då det har större missbrukspotential än lyrica. Så sluta tala så nedlåtande om läkare när du faktiskt inte är tillräckligt insatt i deras handlande.

   • Tarja_aulikki skriver:

    Hehe… ”inte insatt”? Du, efter ca 20 år som psykpatient så har jag träffat en och annan läkare. OCH ätit flera Lyricakurer, så jag vet vad jag pratar om.

 63. andreasaik skriver:

  De lärda tvistar om vad som orsakar ADHD, men de flesta verkar vara ganska överens om att det sociala påverkar hur stora problemen blir för individen, där ökad stress (i skola, vid datan och mobiler mm) och andra negativa sociala strukturer är starkt bidragande till att problemen tilltar (fler och fler med ADHD-problematik, och nej syftar då inte enbart på antalet diagnoser). Så min passning blir riktad till våra politiker (oavsett partifärg) som styr landet, VAD GÖR NI FÖR att minska stressen bland så väl barn som vuxna i samhället? Är det inte dags att inse att vi idag har misslyckats kapitalt med att bygga en samhällsgrund som fungerar!?

  Medicin gjord på amfetemin (liten dos som medicin, verkar lugnande och inte som ett rejält ”uppåtrus” som är den vanliga effekten), eller medicin gjord på cannabisolja (ej legalt i Sverige än) är jättepositivt och har hjälpt jättemånga till en mera ”normal” tillvaro. Men parallellt med det måste vi ju också finna samhällsstrukturer som MINSKAR stressen, då stressen inte bara ökar andelen ADHD fall, utan det bidrar till en enormt massa problem och hälsorisker för individer, familjer och därmed hela samhället. 

 64. Guest skriver:

  Den rabiata inställningen hos en del här får mig att misstänka att de själva är missbrukare. Man får inte kritisera tillgången, då blir det allvar.

 65. ADHD skriver:

  Alltså varför äter folk metylmenidat och betalar svarta pengar för det? Kan inte för mitt liv förstå? Köper folk detta för ruset? Är det inte mer ekonomiskt att köpa Amfetamin? Kan man ens få rus av metylfenidat?

  Jag äter Concerta och Ritalin mot min ADHD och blir lugn och trött. Massor med biverkningar dock, varför utsätta sig om man inte ”måste”?

  Undersök hur stor mängd Lyrica och Benzo som cirkulerar… varje burk Lyrica kostade mig 3500 kr när jag medicinerades med den!

  • Z R skriver:

   Du kan få ett rus av Metylfenidat, men det krävs doser högre än 300mg och att du krossar tabletterna först (Annars tar du upp dosen för långsamt). 

   Enda anledningen jag kan tänka mig att köpa det svart är om man är student och vill plugga bättre eller om man har odiagnostiserad ADHD och inte vill vänta på utredningen som kan ta flera år om man har otur. Finns som sagt mycket bättre droger för ‘rus’.

 66. Anonym skriver:

  Risken att bli tagen som kriminell för att få tag på hasch är värd den medicinska effekten och man slipper biverkningar.

 67. Linda74-74 skriver:

  Låt oss med diagnos adhd vara, min son o vårt liv runt honom har ändrats från kaos till ett mer lugn o mjuk tillvaro….. Vi är en familj igen

 68. Guest skriver:

  Nehepp, att säga att man misstänker att en del här faktiskt redan är beroende (på grund av en del minst sagt rabiata inlägg (typiskt för personer som känner sin tillgång hotad)) fick inte göra. Bra, det sätter ribban på debatten. Intressant.

  • Linnet skriver:

   Skulle vara intressant att s exempel på de ” rabiata” inlägg du hänvisar till.

   Du måste skilja mellan att ta dessa mediciner när man INTE har en diagnos enbart för att få ruset och att äta medicinen pga man har en diagnos.

   För att förtydliga för alla okunniga:

   För oss som har ADHD
   och äter denna mediciner handlar det inte om att komma upp i något rus,
   det handlar om att få ett drägligt liv

  • mister adhd skriver:

   jag tycker att du ska skaffa mer kött på benen innan du utalar dig i de här ämnet

 69. Anonym skriver:

  Det här gäller väl ändå alla läkemedel som man kan ”knarka” på. Finns en väldigt stor marknad även för t.ex. tramadol och subutex. Kanske dags att se till att de som vill ha dessa droger för rus-ändamål kan få tag på dom på ett sätt som inte betalas med skattemedel? Bara en tanke.

 70. Aqs skriver:

  Återigen. Du som journalist uppvisar en bristande på gränsen till svagsint.
  Om du skulle ha de minsta hum om detta så skulle du fatta att stor del av beslagen du pratar om är hos säljarna av amfetamin. De tar concertan som en del av betalningen av folk.
  Det finns tyvärr folk som av gammal vana föredrar omgivningen som deras tidigare självmedicinerande medför.
  Men, kör på med eran kampanj för den nerdummande massan.
  Väntar ännu på en artikel som berättar om concerta och andra dödsknarksmediciner och visar att det kan vara bra.

 71. Aqs skriver:

  Återigen. Du som journalist uppvisar en bristande på gränsen till svagsint.
  Om du skulle ha de minsta hum om detta så skulle du fatta att stor del av beslagen du pratar om är hos säljarna av amfetamin. De tar concertan som en del av betalningen av folk.
  Det finns tyvärr folk som av gammal vana föredrar omgivningen som deras tidigare självmedicinerande medför.
  Men, kör på med eran kampanj för den nerdummande massan.
  Väntar ännu på en artikel som berättar om concerta och andra dödsknarksmediciner och visar att det kan vara bra.

 72. Rolf skriver:

  2007 till 2010 har det ökat fort i antal tillslag meni år har det minskat igen… alltså har något hänt i år som gjort att antalet ärenden med denna typ av medicin minskat. men det verkar ni ju missa helt……
  visst ärendena är fortfarande fler än 2007 men betydligt färre än 2010. 

 73. Lion_81 skriver:

  Det har ju inte något med ökad utskrivning med att göra.Man kan ju beställa nervgas vi nätet om man vill så… Tror AB att man säljer bort medicinen som gör att man är funktionell i vardagen. Och förresten, kan ni svara varför någon skulle köpa ADHD medicin när det svämmar över med amfetamin på den svartmarknaden när den förstnämnda 10 ggr dyrare per gram substans och 10 ggr mindre effektiv ??? Dessutom är polisens register missvisande, alla dem som blir tagna med läkemedel registreras som misstänkta som utgör grund för statistiken OAVSETT om det visar sig sen att de har licens för det.. Och om Claes P. tycker att det är väsentligt att skriva om det här för att det missbrukas bland ungdomar så borde han skriva då om benso , morfinanaloger och andra opiater för de är många gånger om farligare och lättillgängliga för ungdomar

 74. Rolf skriver:

  HAHAHA, aftonbladet tar bort min kommentar…. patetiskt
  kortfattat kan jag summera den tidigare i; i år minskar ärendena jämfört med 2010… men ja de är högre jämfört med 2006/2007.
  Så i år ser vi resultaten av någonting. till exempel bättre system vid utskrivning av läkemedel eller att dessa mediciner inte är lika eftertraktade på den svarta marknaden (haha…).

  • Claes Petersson skriver:

   Ja, det ser ut så. 
   Men 2011 är, som bekant, inte över än.
   Ledsen om din kommentar försvann på något sätt. Mig veterligen har ingen här tagit bort den.

   • Cloudyfields skriver:

    Claes, spela inte dum.
    Den mesta kritiken mot aftonbladet och er inkompetens inom journalistik/pressetik.

 75. Anna skriver:

  Skulle vera intressant att veta om ni som kommenterar om l-m har någon sjukvårds utbildning?

 76. Familjekwall skriver:

  Media hjälper som vanligt till att öka missbrukar statistiken.Perfekt info för de som inte redan visste att ADHD medicin kan vara/är ett substitut till andra droger./Patrik Ekwall

  • Lion_81 skriver:

   De gör ju vad som helst för att sälja.. Lite som langare, langare av okunskap i det här fallet. man är väl ännu dummare för att man går in och läser smörjan.

 77. Josefin skriver:

  Jag fattar inte, vad är det med folk som gör så.
  Själv går jag på Concerta men det är för att jag har ADD, väldigt likt ADHA.
  Jag tar dom inte för skoj skull.
  Jag hade varit glad om jag slapp att äta dom så jag förstår verkligen inte när folk äter dom för skoj skull.

 78. Rune Malmborg skriver:

  Det är väl inte så underligt -här i skåne så tror man att hälften av alla små butiker säljer ”smuggel-ciggaretter” om det finns en efterfrågan/konstlad/eller/ricktig-så hittar marknaden alltid vägar in !
  Karl-Rune Malmborg Skånesbrukarforening.

 79. JM skriver:

  Att självmedicinera amfetamin? Är det bara jag som tycker att det låter löjligt? Vad gör en inbrottstjuv i så fall? Startar eget?

  Det är dock väldigt imponerande att en yrkeskår har övertygat en hel planet att amfetamin till barn är vetenskapligt. Länge leve vetenskapen!

 80. Rune Malmborg skriver:

  Jag funderar kring dessa beslag/ökning e.t.c har ni som tidning kollat hur mycket/varje ärende genererar är de 10st/ärende eller 100st?
  om det nu var 10=så blev det lite över 100st vet ni hur många/ärende eller är det som vanligt en piss i Nilen!
  Karl-Rune Malmborg Skånesbrukarforening

 81. Anonym skriver:

  Jag är fascinerad av responsen från många personer på den här artikeln. Det är som om informationen ska censureras. Den är ett hot.

  Men nu är det alltså så att det på MÅNGA håll i landet rapporteras från polis och socialarbetare att BARN och UNGA blandar sina utskrivna narkotiska preparat med alkohol, byter och säljer pillren. Då är för tusan dags att vakna och göra något åt saken.

  Det här är inga ”fördomar”, ingen ”brist på kunskap”, inga ”åsikter” – det är den råa verklighetens att missbruk av narkotika sprider sig när den skrivs ut som nu i Sverige.

  Vad man verkligen måste undra över är vad Socialstyrelsen och Läkemedelsverket gör. EU-kommissionen har efter två års utredning, i maj 2009 berättat att det finns tydliga bevis på spridning och missbruk av metylfenidat. Man gav ut BINDANDE DIREKTIV till nationella myndigheter att undersöka och göra något åt saken.

  Men nu råkar det vara så att de personer på Socialstyrelsen och Läkemedelsverket som skulle ha ansvaret för att göra något åt saken också är de som sett till att det är som det nu är.

  Så det bidde ingenting. Man har faktiskt inte gjort ett enda dugg åt den här saken.

  • Lion_81 skriver:

   Den vanligaste läkemedelsförgiftningen sker med paracetamol, aka. alvedon, panodil mfl. Substansen är livsfarlig att överdosera samt blanda med alkohol. Ändå säljs rävgiftet billigt på varenda mack i landet i princip, samtidigt som den reklameras på TV mm. Tror du inte att tillgängligheten och den faktiska risken att våra barn skadas mkt större där än med metylfenidat som man måste ha licens för, som grundas på en noggrann utredning av människor som är i ett BEHOV av att ta den ? Det här artikeln kan publiceras endast p.g.a. moralpaniken som råder i vårt samhälle. Man riktar bort blickarna från de egentliga problemen för att rikta uppmärksamheten till det udda som man inte har en koppling till. Hade du haft adhd eller haft ett barn som har det hade du aldrig skrivit det du skrev… Eftersom paracetamol ligger i din medicinskåp vill du inte ens tänka tanken, eller ta reda på vad det är egentligen du förvarar där…  

   • Anonym skriver:

    Ja, det finns många fantastiska sätt att släta över missbruket av legalt utskrivet metylfenidat och amfetamin. Att kalla invändningar mot ”moralpanik” var dock något nytt. Jag tror nog att rätt många tycker att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket ska se till att göra något effektivt åt saken. Just nu låter de som de gjorde på 60-talet, där åklagarmyndigheten till sist fick hota med husrannsakan på ansvarig myndighet för att få slut på den katastrofala spridningen.

    • Vi är fantastiska! skriver:

     Hej Olle2,

     Har du några bra förslag
     på vad Socialstyrelsen och läkemedelsverket rent praktiskt kan göra
     åt saken utan att göra det omöjligt för de som har fått en diagnos att få
     medicin utskriven?

     Mvh

 82. Albertsson skriver:

   ADHD-mediciner är fortfarande bristvara bland annat för att underdimensionerad specialistpsykiatri orkar inte diagnostisera och behandla alla som behöver hjälp. Flera läsare vittnar om många år långa väntetider. Att missbruka legala mediciner är obekvämt och obegåvat därför att missbrukare använder i regel 10 – 20 gånger högre doser än terapeutiska.”Riktiga grejer” kan man köpa betydligt billigare på samma svarta marknaden eller bekvämt beställa genom internet.
   

  • Anonym skriver:

   Ja, du ger ytterligare ett inlägg med syftet att bortförklara, tona ner, göra till intet, det faktum att det är just de legalt förskrivna ADHD-pillren som det här handlar om. Nätet flödar över av tips om hur man kan lura till sig en diagnos för att få metylfenidat (Concerta, Ritalin) utskrivet, tips om hur man blir hög på pillren och berättelser om hur lite man behöver för att känna sig ”tjackad”. Vi kan inte jämföra barn och unga med riktigt nergångna missbrukare som tar mycket högre doser. Det är väl en dålig jämförelse, eller hur. Ändå har vi hört den till leda, som ett försök att säga att här egentligen inte rör sig om utskrivning av narkotika.

   • AQS skriver:

    Läser du inte vad han skriver?
    Mängden concerta du måste dra i dig för att uppnå samma ”rus” som på amfetamin är inte vidare ekonomiskt.
    Ingen som försöker tona ner eller bortförklara. Det är Aftonbladet som på sitt okunniga och onyanserade granskande får dig och andra som inte har en aning om hur ADHD eller concerta funkar att missförstå.
    Du bör nog för din egen skull undvika att hämta din verklighetsuppfattning från Aftonbladet och dödsknarksnazistpedofilforum på nätet.
       

   • ADHD skriver:

    Fl*shback är ju verkligen bra källa ;) 

    Att man kan sjunka så lågt att man är villig att genomgå ADHD-utredning för att få falsk diagnos och få tag i dessa piller är ju ännu mer svårt att förstå?! 

    Många psyk har börjat ta pisseprov även om man inte har missbrukarstämpel. DET vore ju verkligen bra att införa i hela landet så det går att sålla ut de som inte sköter sig… upp till 3 ggr i veckan berättade en vän till mig gällde på just hennes psyk.

 83. DrNoFace skriver:

  Alla läkare inom psykiatrin har stenkoll på vilka preparat som säljs på gatan helt enkelt därför att vi får träffa en väldigt stor andel av de som knarkar och därefter söker psykiatrin.

  Ja man kan missbruka Ritalin/Conserta och där finns gott om fall där patienten ”tappar sin medicinburk i toaletten” och vill ha förnyade recept. Läkaren som hört liknande historier 100ggr tidigare säger nej och en vecka senare ringer en förtvivlad moder när sonen/dottern inte längre sköter skolgången.

  • JM skriver:

   Men vad ska man säga om kopplingen mellan skolskjutningar i USA och psykofarmaka? Att vissa får kraftiga biverkningar av psykofarmaka är ingen nyhet. 

   Många av skjutarna i USA gick på psykofarmaka. Det känns som en tickande bomb…..

   • Linnet skriver:

    IOM menar du att de som äter ADHD medicin skulle vara potentiella mördare?
    För jag utgår från att de äter CS som vi talar om.

   • Linnet skriver:

    IOM menar du att de som äter ADHD medicin skulle vara potentiella mördare?
    För jag utgår från att de äter CS som vi talar om.

   • ADHD skriver:

    Finns ”idioter” av alla de slag, bara läsa artiklar där mördare sinnesundersöks, är ju sällan sjukdom hos den dömde?!?! I USA är det värre klimat än i Sverige, det kanske är så att det är miljön som skapar mördare och inte medicinerna? Eller så pratar du om missbrukare, inte de som medicineras av läkare?

    Många med ADHD som medicineras (inkl mig själv) blir betydligt mindre aggressiva… antar det är sådan medicin du syftar på?

  • ADHD skriver:

   Jag är nyfiken, de som medicineras mot ADHD på laglig väg men sedan missbrukar, reagerar dom alltså med att få rus fastän dom har ADHD? Eller är det ADD-patienterna som kan få rus?

   Tycker det är så intressant detta då jag själv blir kolugn (har ADHD-diagnos) och ångestfri och ”tam”… men jag har aldrig självdoserat, har det med sånt att göra? (Har absolut inte för avsikt att göra det heller, medicinen är helig för mig)

   Hoppas du kan ge din syn på mina frågor, då jag inte alls förstår!

   • Z R skriver:

    Det handlar om dosering. Dosen du skrivs ut for medicinskt bruk (ca 20-80mg om dagen) är långt under det som krävs för ett rus (ca 300mg) men om du tar 5-10 tabletter, krossar dom och sen äter dem så kan du få ett rus. ADD/ADHD kan möjligtvis göra att det krävs högre dos att få ett rus, men påverkar inte förmågan att få det. ADHD är kopplat till dopaminbrist, och ett ‘rus’ är när du får mycket mer dopamin än vanligt.

    • ADHD skriver:

     Okej, då förstår jag… (eller förstår, är nog fel ord).

     Jag tänker så här…

     Ett rus kostar X antal kronor? 
     Biverkningarna borde matcha ruset, ta ut varandra? 

     Är det där ruset värt det i slutändan? 

     Låter som att man i slutändan hamnar inom psykvården att vägen leder dit, om man kör slut på hjärnan på detta sätt? Frivilligt framkallar psykisk sjukdom?! Riskerar man inte att rubba dopaminnivån permanent? Trigga igång Bipolär sjukdom är min första tanke…

 84. Jens skriver:

  Kommer att kalla AB för ArselBladet efter detta.

  • Snailoneye skriver:

   Ja, skit ska med skit benämnas.
   Att de nu har kommit på den oerhörta briljanta iden att kommenteringsfunktionen ska kopplas ihop med facebook är ett strålande exempel på hur inkompetent denna blaska sköts.
   Kommentarerna svider mest i ABs skinn och därför vill de nu kartlägga vem som skriver vad…

 85. Qwerty skriver:

  Hoppas att du är stolt Claes om resuultatet blir att det blir svårare för de som behöver. Nästa steg är självklart att angripa de morfinpreparat som finns och göra det lika svårtillgängligt för de som ”behöver” morfin.

  Är du cancersjuk? Äh, va fan, ta en alvedon…

  VAR är de korrekta källorna?
  VILKA avhandlingar stödjer ni er på när ni påstår att metylfenidat kommer från svenska förskrivningar?

  Tål att återupprepas eftersom ni spelar totalt oförstående: VARFÖR förstör ni medvetet?

 86. P Hassel skriver:

  Det är ju bättre att pundarna äter Concerta än amfetamin.
  Om man väger 75 kg behöver man äta 510 st 54 mg för att få i sig en dos som anses dödlig vid 50% av fallen.
  Amfetamin vet jag inte vad dosen är men det lär ju va värra

 87. Vi är fantastiska! skriver:

  Hej Claes,

  Jag förstår vad du ville
  med den här artikeln och vad du försöker göra i kommentarerna. Men det var ju
  inte rätt forum, eller hur?

  Vi som läser allt som
  står om ADHD önska inget hellre än att kunskapen om våra eller våra barns
  svårigheter skall bli förstådda och accepterade.

  Men vet du vad, det
  bästa du kan göra nu, och jag försöker inte vara sarkastisk, det är prata med den
  som bestämmer och be att t.ex. få följa några barn med ADHD. Du dokumenterar,
  reflekterar och skriver en ny artikel som visar på svårigheterna med att ha en
  diagnos och var utan medicin. Min sexåring kanske vill visa dig hur mycket hon
  brukar ramla och slå sig. kanske hon visar alla sin blåmärken eller berättar om
  skammen hon känner när hon gör sönder saker. Och om sorgen när hon misslyckas
  och vännerna som går sin väg för att dom inte förstår. Du kan få prata med mig
  om min sorg när hon frågar varför hon ingen vill leka och min önskan om att
  vårt samhälle var med förlåtande för våra olikheter. Eller intervjua några vuxna
  med ADHD som lyckats ta sig fram och har det bra. Eller ta någon av följande rubriker,
  eller varför inte allihop. 

  ADHD barn vill mest i
  skolan. 

  Hur anpassar vi skolan
  för att inte gå miste om den energin?

  ADHD Barn fysiskt
  starkare än snittet. Har idrotten den kunskap de behöver för att tillvara på
  detta?

  ADHD ungdomar de mest
  kreativa. Har rekryterar och arbetsgivare tillräcklig kunskap och förmåga att dra
  nytta av detta?

  Varsågod! Tack ska du ha!
  Det var så lite så!  ;-)

 88. Anonym skriver:

  Förvisso är det inte amfetamin men piller som piller…

  Det är säkert jobbigt med ADHD men samtidigt går det ju inte att blunda för att det betyder strålande tider för läkemedelsbolagen.

  Kemikalier i hjärnan/sinnet kommer aldrig att vara en bra ide i långa loppet.

 89. Vherdandi skriver:

  Många mediciner används som droger, det är dosen det handlar om.
  Massor med människor missbrukar Treo…